Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама прикани към толерантност и уважение - два дни след призива на Доналд Тръмп страната да спре да допуска мюсюлмани на своя територия, предаде Франс прес.

Още по темата

"Спомнете си, че нашата свобода е свързана със свободата на другите, без значение как те изглеждат или каква вяра изповядват", каза Обама в реч на церемония в Конгреса за отбелязване на 150-ата годишнина от 13-ата поправка в Конституцията, която отменя официално робството в Съединените щати.

Без изобщо да спомене по име Тръмп - фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ догодина - той призова американците да последват примера на своите предци и да надмогнат "цинизма и страха".

Ден по-рано говорителят на Белия дом Джош Ърнест осъди остро ексцентричния милиардер, отбелязва АФП.

Фаворитът за номинацията на демократите за президентските избори Хилари Клинтън също разкритикува Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

"Тръмп налива вода право в мелницата на "Ислямска държава", предупреди Клинтън. Тя го обвини, че помага на пропагандата на джихадистката групировка.

Клинтън обаче не ограничи своите критики само до Тръмп. Демократката обвини претендентите за номинацията на републиканците като цяло, че подкопават усилията на САЩ за борба с "Ислямска държава", използвайки език на омразата, макар и завоалирано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase