Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин упрекна днес ЕС, че е забранил разпространението в Европейския съюз на четири руски медии, и заяви, че това показва как Западът отказва да приеме всякаква алтернативна гледна точка и унищожава свободата на словото, предаде Ройтерс.

ЕС съобщи вчера, че спира разпространението в Европейския съюз на базирания в Прага новинарски сайт "Гласът на Европа", руската новинарска агенция РИА Новости, както и вестниците "Росийская газета" и "Известия" с мотива, че те са от съществено значение и средство за подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Още по темата

По-рано тази седмица говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че този ход ще доведе до остра реакция срещу западните медии в Москва. Към този момент обаче все още не е ясно кои медийни организации ще бъдат засегнати, отбелязва Ройтерс.

"Ръководството на ЕС може само да говори за свобода на словото, но всъщност не я толерира", каза Володин, който е близък съюзник на президента Владимир Путин и член на руския Съвет за сигурност.

"Те блокират всяка алтернативна гледна точка, унищожават свободата на словото, нарушават правото на свободно разпространение и получаване на информация", заяви той, цитиран от БТА.

Западните лидери представят Русия като най-голямата заплаха за световния ред и обвиняват страната, че се стреми да подкопае демокрациите на Запад, като казват, че нахлуването на Путин в Украйна показва, че Москва не би се поколебала да нападне и държава членка на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че от своя страна Русия твърди, че Западът е въвлечен в хибридна война срещу нея, която включва сложна пропаганда, целяща да унищожи нейната репутация.

Москва твърди, че западните медийни организации са тясно въвлечени в битката и защитават Запада, като многократно публикуват фалшива или подвеждаща информация за Русия - твърдение, което големите медии категорично отричат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase