Снимка: bgonair.bg
fallback

Доналд Тръмп е заплаха за националната сигурност на Съединените щати, заявиха от Пентагона, след изказванията на кандидата за президент на републиканската партия. На митинг пред избиратели Тръмп заяви, че трябва да бъде наложена забрана на всички мюсюлмани, които искат да влязат на територията на страната.

Oще по темата


Американският министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън каза, че идеята на Тръмп е не само обидна, но ще навреди на сигурността на САЩ, като подкопае усилията за добри отношения с мюсюлманската общност. Белият дом заяви, че с изказването си за мюсюлманите Доналд Тръмп се дисквалифицира за президентския пост.

Според кабинета на Барак Обама републиканските претенденти за президентската кандидатура трябва веднага да заявят, че не подкрепят Тръмп за държавен глава.

"Всичко, което създава напрежение или провокира такова, не кореспондира с усилията на американското правителство да има едни добри отношения с мюсюлманското малцинство. Всички изказвания на господин Тръмп създават опасност от атаки породени от омраза от страна на терористичните групировки. Ние искаме да се борим с джихадистите от Ислямска държава с помощта на мюсюлманите. Те са наши съюзници в тази борба, а подобни изказвания не помагат за това", заяви Питър Кук, говорител на Пентагона.

Американски политически лидери и от двете партии, премиерите на Франция и Великобритания, ООН, както и мюсюлманските жители на азиатски страни осъдиха коментарите на кандидата за президент на САЩ.

Самият Доналд Тръмп защити изказването си, сравнявайки плана си със задържането на американци от японски произход по време на Втората световна война. Магнатът на недвижими имоти обаче смята, че идеите му са не по-лоши тези на бившия президент Франклин Рузвелт, който постановява задържането на повече от 110 хил. души в американски правителствени лагери, след като японците бомбардират Пърл Харбър на 7 декември 1941 г.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:


Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 8 години

Дано да спечели. На *** от ИД ще им се стори тесен света.

32

Анонимен

преди 8 години

Тръмп е прав! Лошото е че няма кой да го допусне да стане президент. Имаше на предните избори един такъв който беше много "неподходящ" за Белия Дом с нулеви шансове на "изборите" - Рон Пол."If voting made any difference they wouldn't let us do it"Mark Twain

31

Анонимен

преди 8 години

Казващите истината са заплаха за националната сигурност на Съединените щати.

fallback