Снимка: архив, Булфото
fallback

Ще се радваме, ако повече руски туристи сега предпочетат България за своята почивка, тъй като вашата страна е една добра възможност. Това каза ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов на среща с министъра на туризма на България Николина Ангелкова. Двамата се срещнаха в Москва по инициатива на българския министър, съобщи пресцентърът на туристическото министерство.

"Ние сме амбицирани да предложим най-добрите условия за руските туристи. Продължаваме да проучваме всички възможности за предлагането на допълнителни облекчения при издаването на визи, в това число и с откриването на още изнесени визови центрове", е припомнила министър Ангелкова.

Oще по темата

Тя се е ангажирала да продължи диалога с министерството на външните работи в тази посока и припомнила, че през изминалата година министерството на туризма преведе средства от своя бюджет, за да обезпечи дейността на консулските служби в Руската федерация. Така в момента визи се издават в 21 изнесени визови центрове, като времето за издаване на необходимите документи е ускорено максимално.

Министър Ангелкова и нейният колега Олег Сaфонов са се обединили около мнението, че българо-руската кръгла маса, състояла се в София през ноември, е дала много добри резултати и е била силен знак, че туристическият бизнес от двете страни може да си сътрудничи много добре, а туристопотокът да се увеличи.

В тази връзка през февруари догодина се планира да бъде проведена реципрочна кръгла маса в Москва. "Българският бизнес има готовност и желание да участва в подобно събитие", е подчертала Николина Ангелкова. Договорено е също на международното туристическо изложение в Москва през март да бъде организирана и още една B2B (business to business) среща между България и Русия за насърчаване на детския туризъм.

Очаква се в края на януари в България да се проведе и междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за която Олег Сафонов да пристигне в страната ни. В тази връзка е взето решение един от дните да бъде посветен на обсъждане на двустранните отношения в сферата на туризма и мерки за насърчаване на туристопотока.

Сред другите теми на срещата е била съвместна работа за разкриване на специализиран кол център в България, който да дава актуална информация на руските туристи. Двете страни са се ангажирали да проучат възможностите за изпълнение на подобен проект и да подновят разговорите в най-кратки срокове.

При визитата си министър Ангелкова се е срещнала и разговаряла и с Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва, както и с първия му заместник Сергей Шпилко, който е и президент на Руския съюз на туриндустрията. Проведени са и срещи с ръководството на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). В разговорите са обсъдени широк кръг от въпроси и набелязана програма с конкретни мерки за по-нататъшното сътрудничество в сферата на туризма между двете страни.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

тя

преди 8 години

Сега е моментът да привлечем руските туристи , които със сигурност няма да отидат в Турция или Египет! Те са и най- благодатните туристи , не са стиснати като западняците!

78

Анонимен

преди 8 години

Е нали на путин му беше писнало от тези българи и ала бала, цуни муни с ердоган ? В крим не става нали ? Тъмно е, в Египет не става и в турция ви забраниха що остана тогава ?

77

Анонимен

преди 8 години

До пепиЩе дойде довечера като си легнеш.

fallback