Снимка: Булфото, архив

30%-ен ръст на руските туристи се очаква догодина в България, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик радио.

Според нея това ще стане възможно след облекчаване на визовия режим за руските туристи у нас.

Тази и още редица други мерки ще бъдат въведени, а работата за летния сезон догодина вече е започнала, допълни Ангелкова.

Част от тези мерки са свързани с разговори с туроператорите, които да водят туристи у нас. Министърът обясни, че се обсъжда облекчаване на визовия режим за руски туристи, а очакванията са за 30% повече догодина.

Летният туризъм е по-изгоден за страната ни от гледна точка на приходи и посещаемост. Той формира 70 на сто от туризма. Делът на зимния туризъм е около 20 на сто, а останалите 10 процента се поделят от другите видове туризъм.

Ангелкова отчете 3,3 процента спад на туризма и около 25 на сто по-малко туристи от Украйна и Русия за тази година. За сметка на това обаче очакванията за зимата са за ръст от над 5%.

Вече са предприети конкретни мерки по отношение на руския пазар, който е основен целеви пазар за страната ни. През следващата седмица Ангелкова ще се срещне в Москва с руския си колега.

Обсъждат се мерките за следващото лято, които да доведат повече руски туристи в страната ни. Дискутира се с участието и на външния министър Даниел Митов облекчаване на визовия режим.

"Например освен това, че има около 20 изнесени визови центрове, ще предложим тяхното увеличаване, тоест да направим достъпа до нашите визови центрове максимално лесен. Също така подаването предварително на заявления през акредитираните туроператори, каквато е процедурата, улеснява издаването на визите в рамките на до 24-48 часа. Обсъждаме вариантите и за допълнително намаляване на цената на визите или включване на други групи, освен децата, които в момента ползват безплатни визи, например пенсионери, организирани групи над определен брой хора", каза Ангелкова.

Водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България. "Още тогава те заявиха, че очакват 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи, каквито са и моите реалистични очаквания, независимо от факта, че веднага след това председателят на Уралската туристическа организация съобщи, че България има капацитет да посрещне милион и половина повече туристи. А дали ние можем да се възползваме от капацитета, който те виждат, зависи изцяло от нас", каза Ангелкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase