Снимка: bgonair.bg
fallback

Нанасянето на въздушни удари по позиции на джихадистите в Сирия е поредната военна операция на Великобритания. Агенция Франс прес припомня кои са най-значимите участия на войски на Обединеното кралство зад граница през последните 35 години.

Лондон се присъединява към коалицията на НАТО през 1999 г., която нанасяше въздушни удари в Косово. Избраният с голямо мнозинство през 1997 г. за премиер Тони Блеър беше западният лидер, който най-пламенно защитаваше идеята за сухопътна интервенция срещу сръбските войски, преди техният ръководител Слободан Милошевич да приеме мирния план.

Година след Косово британски войски бяха разположени в Сиера Леоне, за да се намесят в гражданската война. Успехите на британските военни в Косово и в Сиера Леоне насърчиха Тони Блеър да ангажира после британските военни в други мисии.

След атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, Великобритания се включи в голямата военна офанзива в Афганистан срещу талибаните, отказали да предадат лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен. Британските военни бяха разположени предимно в Южен Афганистан, където останаха 13 години.

През 2003 г. Лондон отново се присъедини към американците в инвазията в Ирак, за да бъде свален режимът на Саддам Хюсеин, обвинен, че притежава оръжия за масово поразяване.

След това решение Тони Блеър беше обвинен, че е повлиял на изводите на доклад на тайните служби за иракската заплаха, за да наклони общественото мнение в подкрепа на британското участие в иракската война.

Правителството на консерватора Дейвид Камерън участва в западния алианс, който се намеси в Либия през 2011 г. Тази операция приключи със смъртта на диктатора Муамар Кадафи. Но ситуацията в Либия остана силно нестабилна и Камерън нееднократно беше критикуван, че не помага повече на Либия след падането на Кадафи.
През есента на 2014 г. британският премиер Камерън получи одобрението на парламента за нанасяне на удари срещу Ислямска държава в Ирак. Осем самолета Торнадо на британските кралски военновъздушни сили са разположени там, както и неизвестен брой дронове.

Лондон изпрати и 800 военнослужещи, за да обучават съюзническите сили в Ирак.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:



Гледайте още новини от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

ааааа не

преди 8 години

На мен руските трoлове ми казаха, че великана Путин е завардил небето над Сирия и НАТО не смеело да влезе.

7

Анонимен

преди 8 години

Дигнала жабата крак - да я подковат...

6

Наръчник НАТО

преди 8 години

Задгранични "операции" НАТОм САЩ, Великобритания. Четири признака:1. Разрушаване на държавата;2. Установяване на демократична власт;3. Трайна нестабилност / екстремизъм;4. Мигрантска вълнаАко някъде някой признак липсва - значи "операцията" не е приключила.

fallback