Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия прекъсва за неопределено време своето участие в ученията на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие BLACKSEAFOR в отговор на нападението от турските ВВС срещу бомбардировача Су-24, заяви ръководителят на комисията по отбрана на руската държавна Дума Владимир Комоедов, който преди командваше Черноморския флот, съобщи ТАСС.

В съответствие с решението на ръководството на министерството на отбраната на Руската федерация за прекратяване на контактите с Турция по военна линия е суспендирано участието на нашия Черноморски флот в ученията BLACKSEAFOR, заяви Комоедов пред ТАСС.

Oще по темата

Той каза също, че от Турция е отзован представител на руския военноморски флот, който се занимава с координацията на действията на Черноморския флот с турските ВМС. Руският представител вече се е завърнал в родината си, добави той.

Комоедов не изключи възможността от Турция да бъде отзован военният аташе по въпросите на отбраната и аташето на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Руската федерация.

Тези наши военни дипломати засега се намират в Анкара, за да получат най-накрая разбираеми обяснения за причините и обстоятелствата около унищожаването от турските ВВС на руския бомбардировач в небето над Сирия, поясни Комоедов. Ако те не получат такива обяснения и ръководството на министерството на отбраната сметне бъдещото им пребиваване в Турция за нецелесъобразно, ще бъде взето решение за отзоваването и на тези военни представители на Русия в Турция, каза Комоедов.

Изтребители на турските ВВС атакуваха руския бомбардировач Су-24 във вторник. Самолетът бе свален, един от членовете на екипажа загина, а другият бе спасен. В Анкара обвиниха бомбардировача в нарушаване на въздушното пространство на Турция, но от министерството на отбраната на Русия заявиха, че самолетът Су-24 се е намирал над Сирия. От министерството на отбраната на Русия обявиха, че прекратяват всички военни контакти с Турция.

Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие BLACKSEAFOR бе създадена през 2001 г. В нея участват Русия, Турция, Украйна, България, Румъния и Грузия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

АБЕ ,Алекс...

преди 8 години

....що не ходиш да дробиш зелѝе,бе...КВО МИ СЕ ПРАЙШ ТУКА НА "РУСКИ ЕКСПЕРТ"...??!!Нали от ВСВ , насам ----РУСИЯ САМО Я БИЯТ ПО СВЕТА ...С ЦЕЛОТО Й СУПЕР-ТЕХНИКА И ВЪОРАЖЕНИЕ..??!!Признаха си хората ---"...ДАЖЕ НЕ СА И ВИДЕЛИ РАКЕТАТА"...ха,ха,хаааааааа....КВО ИСКАШ ПОВЕЧЕ....???!!!

18

АлексСпб

преди 8 години

До Ха,ха,хаааааааа...Много ми е интересно, как ще исползваш " торпедни катери и глисьори за атака" на летящ ТУ-160 или Искандер-М, койти си стои в някоя горичка на Кавказ??

17

Анонимен

преди 8 години

Капута Бойко спешно да поиска среща с Путин и ако може да изклинчи и да договори нещо за изстрадалата си държава. Сега е момента. Прави са от БСП, а той ми се вози на влакчета.

fallback