Снимка: архив Reuters
fallback

Русия ще изпрати зенитна ракетна система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. Това съобщи днес пред колегиум на министерството на отбраната в Москва министърът Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

Това става "по решение на върховния главнокомандващ с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", уточни Шойгу. Ракетите С-400 са на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Русия ще използва в Сирия всички средства "с цел подсигуряване на полетите", включително зенитни комплекси С-300, каза междувременно президентът на Русия Владимир Путин.

"Надявам се, че това, както и другите мерки ще бъдат достатъчни за да се гарантира сигурността на полетите", заяви Путин.

Руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, днес застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия. Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация, заяви Шойгу.

"Освен това, всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е придвижен тази нощ в руска база - "жив и здрав", информира Шойгу. По предварителни данни пилотът на сваления Су-24 е загинал, убит е и морски пехотинец, участвал в спасителната операция с хеликоптери.

Руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните, загинали вчера в Сирия, увери Шойгу. Участниците в заседанието почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди, командирът на полета ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи президентът Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Metal Man

преди 8 години

Чета ви лаишките коментари и се смея на простотията на един народ.Някой знае ли какво означава това?АЗ ще ви кажа, лаици. Това означава ПЪЛЕН наземен и въздушен КОНТРОЛ на 1к км. Всеки самолет, който се вдигне от летище, от полянка и копанче, ще бъде засечен и проследяван. Всеки метален предмет със съдържание на определени метали ще бъде засичан и проследяван.Пичове, сами си го вкарахте. Сори, хеви метъл!

128

ФАШИСТ

преди 8 години

е сега ИД ще гледа театър , ще видим МЮСЛЕТА или РАШЕТА , каубойците си гледат сеира

127

кубанская столица

преди 8 години

Наконец! С-400 ще бъда да свали турецки самолети без предупреждение! Само помислите: радиус на действие 400 км. Цяла Сирия. Ну там случайно ще свалят один самолет и ще кажат: так и беше. И никой нищо не докаже. Урок за нато и специално за България

fallback