Снимка: архив, Reuters

След трагедията в Париж специализираният сайт „Мослента“ публикува съвети на трима специалисти от Русия за това как да се държим, ако не дай Боже, се окажем на мястото на извършване на терористичен акт. Изданието цитира думите на президента на Международната антитерористична тренинг асоциация Йосиф Линдер, подполковник от ФСБ в оставка, бившия шеф на антитерористичното подразделение Александър Гусак и ветерана от спецчастите „Алфа“ Игор Шевчук.

Как да разпознаете терориста сред тълпата?

Игор Шевчук: Бъдете бдителни, не се затваряйте в себе си, извадете слушалките от ушите си. Трябва да се обръща внимание на всички. Никой няма да се разхожда, облечен в арабски дрехи и да крещи: „Сега ще взривя всички ви!“. Не е задължително човекът, който представлява опасност, да се отличава от останалите – той може да изглежда като нас, обикновено облечен. Важно е да се гледа поведението. Затворен, напрегнат, реагира неадекватно на полицейския патрул – обърнете внимание. Веднъж в метрото се усъмних в един човек – не се притесних да помоля полицая да му провери документите. Кои са терористите? Те не са група тъпи злодеи, а управляема сила.

Александър Гусак: Главният обект за вербуване са младите мъже, на второ място са така наречените черни вдовици. Младежите биват вербувани заради романтичните настроения. Преди да принесат себе си в жертва, те се обличат по съответния начин, така че правилно изглеждащи да се срещнат с Аллах. Но не всички, естествено. Терористът не може да бъде еднозначно определен, но той винаги изглежда странно – необичайно поведение, носене на дрехите. Това се усеща на подсъзнателно ниво.

В кой вагон да се качвате в метрото?

Игор Шевчук: Никога не се качвайте в първия и последния вагон. Желателно е да не се качвате и във втория. Често взривяват влака от първия вагон, така че по-добре се качете във вагон, по-близо до средата.

Как да напуснете помещението, ако то бъде превзето от терористи?

Игор Шевчук: Ако влизате на мероприятие, в помещение, веднага обърнете внимание как и в коя посока се отварят вратите, има ли резервни изходи, може ли да се скочи от прозореца. Тези дребни неща се обединяват от една фраза – бъдете внимателни.

Как да се държите с терористите, ако се окажете техен заложник?

Йосиф Линдер: Всичко зависи от конкретната ситуация. До трагични последици доведе поведението на Олга Романова – първата жертва на терористичния акт на мюзикъла „Норд-Ост“. Те се е опитвала да убеди терористите да пуснат децата, в крайна сметка я убиват. Но има и примери, при които общуването на представители на заложниците с терористите е довело до смекчаване на ситуацията. Много зависи от това кой и как води преговорите. Това не се препоръчва да се прави от хора, които не са специалисти.

Александър Гусак: Ако сте попаднали в подобна ситуация, правете всичко, което искат от вас. Не бива да ги гледате в очите, това ще вбеси терористите. Не бива да треперите, не бива да бъдете дръзки. Обстановката е наелектризирана, адреналинът скача. Нервите може да не издържат. Трябва винаги да помните, че ще ви спасят, трябва да се вземете в ръце. Не се опитвайте презглава да избягате. Ако забележат бягството ви, това ще се отрази на другите. Ще изстрелят един откос – ще ви убият, ще ранят другите.

Как да се държите в тълпа?

Игор Шевчук: В тълпата е най-важното да не се паникьосвате и да не се поддавате на общата истерия. Когато започне движение, не дай Боже да се окажете по средата – ще ви стъпчат. Трябва да се стараете да отидете в края, да стоите в ъгъла, да се държите за стълб. Тълпата действа по свои закони, нищо човешко в нея не остава. И хората, които организират терористичен акт, знаят това. Когато се опитвате да се измъкнете, е важно да се ориентирате и да разберете къде е източникът на опасност. Ако сте с дете – хванете го за ръка и се обърнете с гръб към източника на опасност, така че да закриете детето със себе си.

Какво да правите, ако започне щурм?

Александър Гусак: Ако започне щурм – лягате надолу с лицето, ръцете слагате зад главата и лежите. Никаква истерия. Този от спецчастите идва – на него също адреналинът му е скочил. Ако ви настъпят, не реагирайте, замълчете си. Всичко ще приключи.

Игор Шевчук: Ако разберете, че ще последва щурм и не можете да се отдалечите на някакво безопасно разстояние, действайте, както са ви учили в училище. С крака към взрива, отваряш устата, слагаш си ръцете на ушите, така че взривната вълна да не ви спука тъпанчетата. Веднага лягайте долу. В никакъв случай не клякайте.

Как да се спасите от куршумите и раняване от осколки?

Игор Шевчук: Осколките се разлитат на определена височина, под ъгъл. Човек, който лежи на пода, може просто да не го засегнат. Скрийте се зад нещо метално, каменно, бетонно. Ако такова нещо няма, отново – лягайте надолу с корема. Ако има дете с вас – сложете детето под себе си.

Йосиф Линдер: Всеки човек, дори и да е подготвен, няма да успее да направи нищо, ако не е успял да се скрие или евакуира. Трябва да се укриете или да напуснете пространството, в което се случва подобна ситуация. Ако става дума за кафене, ресторант, там няма укрития. Автоматичен откос може да пробие и стойката на бара, и фотьойл. Остава да легнете на пода и да се надявате, че няма да ви забележат, с други думи – да се размине. Също така могат да ви запазят телата на хората, които се намират между вас и епицентъра на взрива.

Трябва ли да се правите на мъртъв?

Игор Шевчук: Да се престорите на мъртъв  е целесъобразно, това е стара тактика. Ако разберете, че не можете да се измъкнете или сте ранени и физически не можете да се движите, ще трябва да се преструвате. Как да направите това – въпросът е към преподавателите по актьорско майсторство.

Какво да правите, когато всичко приключи?

Александър Гусак: Ако е станал взрив и вие сте останали жив – елате на себе си, съберете си мислите. Ако сте ранени и раната е лека – затворете дупчицата, за да не изтича кръвта. Ако е тежка – направете същото. По възможност помогнете и на друг и чакайте, викайте за помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase