Президентът и френският посланик Ксавие дьо Кабан (в гръб). Снимка: БулФото
fallback

Към момента няма нужда от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като посети посолството на Франция и поднесе цветя в знак на съпричастност.

Президентът каза още, че следи внимателно ситуацията и е в постоянна връзка с всички оперативни структури и компетентни органи в държавата.

Oще по темата
Даваме си сметка, че терористите със сигурност могат и ще бъдат победени от световната антитерористична коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие, посочи държавният глава.

По думите му това може да стане само с по-добри идеи, с толерантни общества. Идеологията на тероризма може да бъде победена от образовани и демократично мислещи хора, и общества, които уважават различията и които ценят свободата и правото на всеки, смята президентът.

По думите му такова общество имаме в България.

"Гордеем се с нашата толерантност, гордеем се, че към днешна дата няма данни за нито един терористичен боец, който да има български произход, каза президентът и добави, че няма такива данни, с които българските служби да разполагат. Той обаче посочи, че никой не е имунизиран срещу тероризма, нито едно общество не може да се чувства сигурно, днес тероризмът не признава граници.

И най-силните държави, с най-мощните армии са също толкова заплашени, колкото и всички останали. Само заедно ще победим тероризма, само заедно в обществото, като едно споено, толерантно общество на свободата и различията, но на общото, което ни свързва, разбирането за човешките права, за човешките свободи и за толерантността между религиите, ние можем да успеем, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Той определи действията на правителството да свика оперативния щаб по сигурност и миграция към МВР като правилни и навременни.

Плевнелиев напомни, че КСНС към президента не е оперативен орган, а висш политически орган. В момента има нужда от ясни оперативни действия и правителството ги взема, посочи държавният глава.

Днес всички българи скърбят с народа на Франция, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът бе категоричен, че идеологията на тероризма не може да се победи само с оръжие.

„Ние мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море, но виждаме, че се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация”, посочи държавният глава.

Днес всички ние видяхме грозното лице на тероризма, видяхме го и на родна земя с атентата в Сарафово преди три години, каза Плевнелиев. Днес всички ние се молим за бързото възстановяване на ранените и скърбим със семействата на загиналите. Днес всички ние, българите, изразяваме своята солидарност с народа на Франция в един труден момент за Европа, посочи още президентът.

Президентът добави, че скърбим с народа на Франция, но и заедно с народа на Франция и с всички други европейски народи, както и със световната антитерористична коалиция, ще вземем всички мерки, за да може да гарантираме сигурността на европейците, на българите, но и "да победим тази армия на злото и да оставим в миналото тази държава на терор".

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

232

Президент калугер

преди 8 години

Господин Президент, Вие кое Християнско училище сте завършили, та ми говорите, че терора се побеждава с толерантност. С една дума - Като ти ударят шамар по едната буза, обълни другата и нея да ударя. Аферим, машаллах. То заради това Християнство, бяхме близо 700 години под робство - близо 200 Византийщина, която унищожи историята ни до Покръстването, 500 - което не редуцира до една малка държавичка. Най-добре, след Президентстването си, станете калугер в манастир.

231

Цецо

преди 8 години

Аз вярвам в заветите, оставени ни от великите българи! Един от тях е написал "...доброму добро да прави, лошия с ножа по главата...", това е истината за мен!!! Всичко останало са глупости!!!

230

да

преди 8 години

Плювко да сваля *** и да посреща бежанци на границата - да ги омилостиви! Толкова се срамуваме всички българи от това мекотело....

fallback