Снимка: БТА

Партии, политици и общественици у нас изразяват цял ден съболезнования и разочарование от кървавите атентати в  Париж, които отнеха живота на над 100 души и раниха десетки.

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с позиция, в която обяви терора във френската столица вторият акт на жестокост, който разтърси цивилизования свят из основи след 11 септември.

”Ние сме съпричастни с Париж, със страданието на близките и роднините на загиналите и се молим за живота на тежко пострадалите”, пишат депутатите от управляващата партия. Според тях атентатът е нападение срещу цяла Европа и затова трябва да се предприемат европейски мерки срещу тероризма.

Омбудсманът Мая Манолова също излезе със съболезнователен адрес до френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. ”Шокирана съм от жестоките сцени, които се разиграха във френската столица, в страната – символ на свободата и демокрацията”, написа тя. Според Манолова това е ”зверско посегателство над изконното човешко право на живот” и ”варварски терористични актове”. 

Бившият президент Георги Първанов, сега лидер на АБВ, изпрати съболезнования до Франсоа Оланд. Според него атаките в Париж са ”един от най-бруталните актове на тероризъм в съвременната история”.

”В този тежък момент се присъединяваме към скръбта на близките и роднините на загиналите, подкрепяме усилията на френското държавно ръководство за възстановяване на спокойствието в страната и изразяваме нашата солидарност с народа на Франция”, написа бившият държавен глава.

Терористичните акции от последния ден във френската столица Париж могат да се определят като мащабно, добре организирано нападение. Това е една война, изнесена вече в центъра на Европа, пише в своя позиция ВМРО.

Партията изказва искрени съболезнования на близките на жертвите и на френския народ за кървавата трагедия. "На територията на Европа отдавна има фронт, рушащ устоите на светското общество. Фронт срещу европейската цивилизация. Страните от ЕС проспаха и продължават да неглижират заплахата, а вината се коренни в небрежната политика на Европа по отношение на ситуацията в Близкия Изток", се посочва още в позицията на партията.

Коментарът на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от пресцентъра на партията, е, че осъществяването на тези терористични актове говори за сериозен предварителен план и много добра организация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase