Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Франция е във война и ще удря врага си "Ислямска държава", за да го унищожи, заяви френският премиер Манюел Валс след атентатите в Париж, взели 129 жертви, за които пое отговорност тази ислямистка групировка, предаде Франс прес.

"Ние сме във война. Ще удряме този враг, за да го унищожим" във Франция, в Европа и в Сирия и Ирак, заяви Валс пред френската телевизия Те Еф 1.

Той увери, че френската реакция "ще е на нивото на това нападение".

"Тази война се води на наша земя и в Сирия", подчерта той.

Франция участва в коалицията срещу ИД в Ирак от септември 2014 г., а от седем седмици нанася и въздушни удари по позиции на ИД в Сирия.

Франция трябва да очаква още терористични нападения, предупреди Валс и припомни, че след януарските атентати в Париж многократно е казвал, че "няма нулев риск".

"Трябва да унищожаваме враговете на Републиката, да експулсираме всички радикални имами, както и правим, да лишим от гражданство всички, които поругават френския дух, което също правим", заяви френският премиер.

Правителството планира да разшири извънредното положение във Франция, давайки на властите повече ресурси да се борят срещу "един много добре организиран" враг, добави Валс, цитиран от Ройтерс.

В нападенията срещу концертната зала "Батаклан", срещу стадиона Стад дьо Франс и срещу клиенти на питейни заведения и ресторанти във френската столица по неокончателни данни са убити 129 души, а 352-ма са ранени, като 99 от тях са в критично състояние.

Убити са седем нападатели - един застрелян от силите на реда и шестима самовзривили се с пояси експлозиви. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Полит-некоректен

преди 8 години

Поредният разтегач на локуми, празен дърдорко на служба на глобализаторите, добре платена марионетка с отвъдокеански кукловоди. Нищо няма да направите, а на бас! НИЩО! Нямате ни дупе, ни *** за това. Вие сте истинските ислямизатори на Европа, от Карл Велики и Наполеон стигнахте до Шарли Ебдо и Кончита Вурст!

73

Анонимен

преди 8 години

Преди време депортираха наш циг.анс.ки ка.тун и ни обвиниха, че не сме ги "интегрирали"Сега какво да кажемДа бяхте си ги интегрирали ваште ***ц*иг.ани

72

Анонимен

преди 8 години

Много приказки от всякъде, реални действия... Чакаме...Политиците са добре защитени и само си чешат езиците. Да му мислят обикновените граждани! Нас ни трепат къде с куршуми, къде с глад и мизерия.

fallback