Снимка: Reuters

Спасители от руското министерство на извънредните ситуации откриха днес на местопроизшествието още 12 отломки от корпуса на самолета, разбил в събота на Синайския полуостров. Това съобщи Александър Агафонов, началник на управление в министерството, предаде ТАСС.

В момента на мястото на инцидента работят над 100 руски спасители, които претърсват района на катастрофата с площ от около 20 квадратни километра. Разделени на групи, те търсят останки и лични вещи на загиналите.

Още по темата

Тази сутрин в Санкт Петербург кацна първият самолет с тела на жертви от катастрофата, докарал в Русия останките на 144 пътници и членове на екипажа, съобщи по-рано "Лента".

Еърбъсът се разби на Синайския полуостров в събота сутринта, 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всичките 224 души на борда - повечето руснаци, четирима украинци и един беларусин.

Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, който е в Кайро, разпореди издирвателните работи на мястото на катастрофата да приключат до 22.00 ч. местно време. Ще продължат работа експертите от руския Междудържавен авиационен комитет (МАК), които съдействат на египетските власти, разследващи случая.

Предвижда се тази вечер от Кайро за Санкт Петербург да излети втори самолет с тела на жертви и техни лични вещи, каза Пучков на видеоконференция с руска правителствена комисия.

Четирийсет съдебно-медицински експерти са заети с идентифициране на вече доставените в Санкт Петербург останки на загиналите в катастрофата, информира първият заместник-министър на здравеопазването Игор Каграманян. Край сградата, където са извикани роднини на загинали, дежурят 5 медицински екипа за спешна помощ и психолози.

Междувременно стана ясно, че руските авиокомпании "Уралские авиолинии" и "Нордвинд" са променили трасетата, по които летят от египетския курорт Шарм ел Шейх за Москва. Те вече заобикалят северната част на Синайския полуостров, предаде ТАСС, като се позова на специализирания сайт Флайтрадар24.

По-рано "Ер Франс" като предпазна мярка също взе решение да избягва полети над Синай. Говорител на "Аерофлот" заяви, че самолети на компанията не прелитат над полуострова, добавя ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase