Снимка: БТА

Руският министър на транспорта Максим Соколов определи като недостоверна разпространяваната от някои медии информация, че руският самолет, катастрофирал в Египет, е бил свален от зенитна ракета, изстреляна от терористи, предаде ТАСС. 

"Поддържаме тясна връзка с египетските колеги, с авиационните власти на тази страна и засега нямаме никаква информация, която да потвърждава такива измислици", заяви министърът.

Той добави, че скоро на мястото на катастрофата ще работи международна комисия, която ще анализира събрания материал и информация и ще направи изводи за причините на трагедията.

Още по темата

Днес в Twitter екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за свалянето на руския самолет, като заяви, че това било отмъщение за руската операция в Сирия.

Руският следствен комитет обяви днес, че проверява проби от горивото, използвано при последното зареждане в Самара на руския самолет, който се разби в Египет, предаде Ройтерс.

Разследващите разпитват и хората, които са участвали в подготвянето на самолета за полет и правят обиски на московското летище Домодедово, където е базирана авиокомпанията, оператор на катастрофиралия самолет.

Руският следствен комитет прави и обиски във връзка с катастрофата на Еърбъс А 321 в Египет и е образувал още едно наказателно дело поради съмнения за престъпление (оказване на услуги, които не отговарят на изискванията за сигурност), съобщи говорителят на следствения комитет Владимир Маркин.

Представител на спасителните служби в Египет съобщи, че в разбилия се руски самолет са намерени 120 цели тела. "Чуваме много телефони да звънят, повечето вероятно са на жертвите и службите за сигурност ги събират в пликове", посочва същият източник.

Разпознаването на жертвите от самолетната катастрофа в Египет ще се извършва в Санкт Петербург, откъдето са повечето от загиналите, предаде ТАСС, цитирайки местните власти. За да бъдат докарани тленните останки от Египет, ще бъдат изпратени четири самолета на руското министерство на извънредните ситуации.

Египет е обещал, че ще окаже пълно съдействие и ще осигури максимално участие на руските специалисти в разследването на самолетната катастрофа. Уверенията са били дадени в личен разговор между президентите на двете страни - Владимир Путин и Абдел Фатах Ас Сиси.

Египетският вестник "Ал Ахрам" съобщи, че египетската прокуратура е започнала вече да разследва катастрофата, повикани са били за разпити служители на летищния и въздушния контрол, а на екип на министерството на авиацията е наредено да анализира записите от едната от черните кутии на самолета, съобщи Ройтерс.

Първоначалната версия е, че катастрофата се дължи на техническа неизправност. Самолетът е паднал вертикално, което обяснява мащаба на разрушенията и обгарянето на машината.

Има много тела по земята, някои са по седалките, закопчани с коланите. Самолетът се е разцепил на две - на малка част от опашката, която я обгоряла, и на по-голяма част, която се е разбила в скала, казал източникът. Досега са извадени около сто тела, другите още са в самолета.(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase