Снимка: БТА

В Русия днес е обявен ден на траур във връзка с катастрофата на руския пътнически самолет, станала вчера в Египет, съобщава ТАСС.

Това е най-тежката катастрофа не само в новата история на Русия, но в цялата история на руската авиация. При инцидентът загинаха 224 души.

Още по темата
"В деня на траур на цялата територия на страната националния флаг ще бъде спуснат наполовина. Препоръчва се на културните учреждения, телевизиите и радиата да отменят развлекателните събития и програми в деня на траур", се казва в указ, подписан от президента Владимир Путин.

Самолетът на авиокомпания "Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до руския град Санкт Петербург, се разби вчера половин час след излитане на 100 км южно от административния център на провинция Северен Синай Ел Ариш. Загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж.

Няколко часа след инцидента египетските власти откриха и двете черни кутии на руския пътнически самолет. Египетският министър на гражданската авиацията Хосам Камал каза, че от самолета не е бил подаден сигнал за бедствие. Комуникацията между самолета и египетския въздушен контрол е била нормална и е продължила, докато самолетът изведнъж не е изчезнал от радарите, каза министърът, цитиран от вестник "Ал Ахрам".

Руският министър на транспорта Максим Соколов отрече напълно и определи като недостоверна разпространяваната от някои медии информация, че руският самолет, катастрофирал в Египет, е бил свален от зенитна ракета, изстреляна от терористи.

"Поддържаме тясна връзка с египетските колеги, с авиационните власти на тази страна и засега нямаме никаква информация, която да потвърждава такива измислици", заяви министърът в коментар на твърдение на Ислямска държава, че самолетът е бил свален от тях.

Въпреки уверението, една от най-големите авиокомпании в света - дубайската "Емирейтс",  взе решение да преустанови полетите над Синайския полуостров, докато не се появи допълнителна информация. По-рано "Луфтханза" и "Ер Франс" също обявиха, че спират полетите над египетския полуостров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase