Снимка: архив Reuters

След събитията в Крим, Източна Украйна и Сирия, руската армията се стреми да изгради нова представа за себе си сред руснаците, включително като място, където може да бъдат превъзпитавани престъпници, осъдени за престъпления, несвързани с насилие, пише британският в. "Индипендънт".

Армията сега се описва като "опора на руската идеология", а в руския парламент е внесен законопроект, в който армията се представя от автора му Алексей Диденко като "още по-ефикасна институция за превъзпитание от затвора".

Предложението му е "продукт на натиска отгоре за нормализиране на армията и превръщането й в център на руското общество", пише в. "Индипендънт".

"Правителството успя да свърже всяка руска политика с идеята за някаква глобална заплаха срещу нас", цитира се изявлението на Сергей Медведев, професор в московското Висше училище по икономика.

"Оранжево-черната лента на Св. Георги, която стана патриотичен символ в Русия след анексирането на Крим, сега е символът на една нова Русия", подчертава професорът, цитиран от изданието.

Новата гледна точка за армията като популярна институция, която е в помощ на семействата, започна да се разпространява след анексирането на Крим и войната в Украйна, подчертава британското издание.

Армията беше представена като сила, закриляща Русия от западните врагове, засилвайки едновременно руския патриотизъм, посочва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase