Снимка: архив Reuters
fallback

Общ преглед

"Изглаждане на гърдите" - бруталното изглаждане на развиващите се гърди на младите момичета, което се практикува, за да се предпазят от изнасилвания и сексуални посегателства, засяга почти 4 милиона жени по света, сочи доклад на ООН.

За целта се използват големи камъни и чук или пък шпатула, нагряти над горещи въглища, за да се осакати младото момиче, разказва "Дейли Мейл". Така се разрушава тъканта на гърдите и подрастващите момичета изглеждат по-малко "женствени".

Практиката е широкоразпространена в Камерун, Нигерия и Южна Африка. Най-често зад осакатяването стои не друг, а майките на момичетата. Според докладът на ООН в 58% от случаите именно те са виновни.

Идеята им е, че ако се предотврати развитието на гърди при младите момичета и те запазят по-детското си излъчване, това ще отвлече нежеланото внимание на мъжете и бременността преди брака.

Майките често причиняват това на дъщерите си, премахвайки знаците на пубертета, така че дъщерите им да могат да продължат обучението си, вместо да бъдат омъжени.

Ритуалът наистина спира растежа на гърдите, но момичетата биват застрашени от редица болести в по-късните етапи от живота си. Това включва рак, абцеси, липсата на кърма, инфекции и асиметрични гърди. Момичетата също така могат да страдат от кисти, увреждане на тъканта и дори напълното изчезване на едната или двете гърди.

По-богатите семейства прибягват не до нагорещени камъни, а до ластични колани, които да притиснат гърдите на дъщерите им.

Писателката Лейла Хюсеин разказва пред медиите, че процесът отнема от дни до няколко седмици. Повтаря се, докато майките не решат, че е достатъчно.

"Думите "култура", "традиция", или "религия" може да се използват, когато някой обяснява тази абсурдна и варварска практика. Но също както при женското обрязване това са просто крехки и незначителни извинения", казва Лейла.

Тя е преживяла и женското обрязване за собствената си "сигурност". Лейла е категорична - абсурдно е, че телата на жените са смятани за "опасни" в естественото им състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

!!!!!

преди 8 години

До Анонимен 3Това ли те притесни, че в научнопопулярните филми жените са увиснали гърди? Не ти харесват? Може би са такива, защото са изкърмили 5 деца? Истинските гърди не са с размер на напращели лимони и не подскачат в ритъм като в "Спасители на плажа".

11

!!!!!

преди 8 години

В такива моменти се чудя защо проблема да е в жените, че да се подлагат на какво ли не??? Грешно ли е да си красива и женствена, нали така природата те е създала? Проблема е в главите на тези които не могат да се одържат, тях трябва да обезобразим! Забулени, забрадени, а сега и обезобразени, за да не се харесваме на никой/никой. Питам се кога ние ще обезобразим мъжете насилници? Един да обесят на площада и п...а на всички мераклии ще им стои мирно в гащите!Поредното безумие!

10

do 12

преди 8 години

Грешиш. Мръднаха си пръста за тях. Меркелица НИ отвори широко вратите (и други неща) за тях!

fallback