Снимка: архив, Reuters

Малайзийският пътнически Боинг 777 полет МН17 е бил свален над Източна Украйна от ракета "Бук" руско производство, съобщи Холандският съвет по сигурността в окончателния си доклад за разследването на катастрофата от юли 2014 г., в която загинаха всичките 298 души на борда, предаде Ройтерс.

В дългоочакваните изводи на разследващия орган, който няма правомощия да коментира въпроси за отговорността за станалото, не се посочва кой е изстрелял ракетата.

Още по темата

Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси "Бук", заяви директорът на разследващия орган Тейбе Юстра, цитиран от ДПА.

При удара на ракетата в Боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина.

В резултат на взрива Боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

В доклада се посочва, че Русия не е съгласна с изводите му относно типа бойна глава и ракета, отбелязва Ройтерс.

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра, цитиран от ТАСС.

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване, съобщи ТАСС.

Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" заяви на пресконференция по-рано днес, че нейното разследване на катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна опровергава заключенията на холандското разследване, предаде Асошиейтед прес.

"Алмаз Антей" потвърди чрез експеримент, че самолетът Боинг е бил свален от населеното място Зарошченске (руски Зарошченское), съобщи още пред журналистите Ян Новиков, ръководителят на руския концерн "Алмаз-Антей", цитиран от ТАСС. Самопровъзгласилата се Донецка народна република бе заявила, че в деня на катастрофата Зарошченске е било под контрола на украинските военни.

Новиков каза също, отново въз основа на експеримента, че самолетът може да е бил свален с ракета, която да е още по-стара модификация, отколкото се е предполагало преди това. Последната "Бук" модел 9М38М1 е била произведена още по съветско време през 1986 г. Тези ракети вече не са на въоръжение в руската армия.

Съветникът на главния конструктор на "Алмаз-Антей" Михаил Малишевски съобщи, че след анализ на снимките на комисията за разследване на катастрофата концернът е заключил, че е била поразена не само кабината на самолета, но и крилото с левия стабилизатор, съобщава ТАСС. Той посочи, че по крилото и част от левия стабилизатор има поражения, чиито "размери позволяват да се определи, че са нанесени от поразяващи елементи на ракета от комплекс Бук", пише БТА.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че свалянето на малайзийския самолет с ракета, изстреляна от Източна Украйна, е било операция на руските тайни служби, предаде Франс прес.

Международното разследване не е определило кой е изстрелял ракетата, но украинците обвиняват руските военни, които според тях Москва е дислоцирала в зоната на конфликта в помощ на бунтовниците. Изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти", каза Яценюк.

"Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", добави Яценюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase