Снимка: архив, Ройтерс

Насекоми като щурци, копринени буби, домашни мухи и червеи може да се окажат новите храни на европееца. Това става ясно от съобщение на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), в което се уточнява, че тези насекоми са с най-голям потенциал за производство на храни и фуражи на Стария континент и представляват незаета пазарна ниша, пише "Монитор".

Използването на насекоми в манджата може да доведе до важни ползи за околната среда, икономиката и сигурността на прехраната, поясняват европейските експерти.

В момента ЕК прави ремонт на законодателството си за т.нар. нови храни, след като миналата седмица евродепутатите забраниха окончателно клонирането на животни за нуждите на земеделието и свързаните с него отрасли.

Отглеждането на насекоми за прехрана на хората може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на крави и прасета, според доклада на EFSA.

2 млрд. души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали, припомниха от Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase