Владимир Путин. Снимка: Ройтерс
fallback

Критиките на западни страни и на сирийската опозиция, че руските въздушни удари в Сирия са поразили цели, които са били различни от цели, свързани с Ислямска държава, са изкривяване на фактите и информационна война, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

По-рано днес руската бойна авиация извърши първи бомбардировки в Сирия по искане на сирийския президент Башар Асад, припомня Франс прес.

Oще по темата
Руският президент Владимир Путин заяви днес, че терористите трябва да бъдат изпреварени, преди те да нанесат удар "у нас".

Тези удари, чиято цел породи съмнения у Париж, станаха няколко часа, преди Русия да представи в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция, визиращ координиране на всички сили пред предизвикателството на Ислямска държава и други терористични организации.

Има индикации, според които ударите на Русия не са били насочени срещу ИД, заяви в Ню Йорк дипломат номер едно на Франция Лоран Фабиюс и каза, че трябва да се проверят целите, по които са стреляли руските самолети.

Ускоряването на ангажимента на Москва в Сирия се вписва в контекста на противопоставяне на американския президент Барак Обама и на руския му колега относно съдбата на сирийския президент Башар Асад. Според Обама той е тиранин, а според Путин само той и неговата армия се сражават срещу ИД.

В телефонен разговор по-рано днес с руския външен министър Сергей Лавров, американският държавен секретар Джон Кери определи действията на Русия в Сирия като контрапродуктивни и каза, че те няма да променят мисията на оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД.

Русия нанесе удари в три сирийски района и така изпревари САЩ. Така тя напомни, че тя е поддръжник на сирийския президент, който е все още на власт след 4 години на война и над 240 000 жертви.

Новината за ударите дойде първо от Вашингтон, а после беше потвърдена от Москва. Поясняваше се, че руската авиация извършва предишни, целенасочени удари, като разрушава военно оборудване, комуникационни средства, запаси от оръжия и муниции на ИД, според руски военен говорител.

Според източник от сирийските сили за сигурност тези удари са били насочени срещу терористични позиции в провинциите Хама, Хомс и Латакия в северозападната част и централната част на Сирия.
Визираните зони в Хомс и в Латакия са под контрола на фронта Джебхад ан Нусра, сирийския клон на Ал Каида и на ислямски бунтовници, а в Хама присъства ИД.

Руският президент съобщи, че информациите за въздушните удари се предават на САЩ чрез новосъздадения антитерористичен център в Багдад, в който сътрудничат Сирия, Русия, Иран и Ирак. В понеделник в речта си пред ООН руският президент призова за сформиране на голяма антитерористична коалиция срещу ИД, в състава на която да влизат Дамаск и Техеран.

Същевременно днес стана ясно, САЩ са извършили въздушен удар в близост до сирийския град Алепо, предаде Ройтерс.

Американски представители вече казаха, че американски самолети ще продължат да летят над Сирия въпреки руската операция. Американските представители казаха по-рано пред Ройтерс, че Русия по-рано днес е предупредила САЩ да разчистят небето над Сирия час преди началото на руските удари в близост до сирийския град Хомс.

Русия официално информира днес ръководството на НАТО за решението си да започне въздушна операция срещу терористическата групировка "Ислямска държава" в Сирия, заяви постоянното представителство на Русия в НАТО, цитирано от ТАСС.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски бойни самолети са започнали днес да нанасят удари по позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Руският президент Владимир Путин подчерта, че Москва е уведомила всички държави за намеренията си.

Русия не е уведомила Франция, че ще нанася въздушни удари в Сирия, а такова информиране е необходимо, за да се избегнат сблъсъци между Русия и водената от САЩ коалиция. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс на министерско заседание в Съвета за сигурност на ООН, посветено на борбата с тероризма, предаде Ройтерс.

Същевременно израелски източник съобщи, че Русия е информирала предварително Израел за ударите си в съседна Сирия, отбелязва Франс прес.

На 21 септември израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва. Тогава израелското правителство съобщи, че двете страни са се договорили за механизъм за координиране на военната си дейност в Сирия, за да се избегнат недоразумения и конфронтации.

Според чуждестранни източници Израел е извършил над десет въздушни набега в Сирия от 2013 г., предимно срещу автоколони с оръжия за ливанското движение Хизбула, което е враг на Израел и се бие на страната на режима на Асад в Сирия. Тези бойни мисии не са потвърдени официално от Израел, отбелязва АФП.

Лоран Фабиюс заяви, че "според някои признаци" обявените от Русия въздушни удари в Сирия може да не са били насочени срещу "Ислямска държава" и че трябва да се провери срещу какви цели са били нанесени.

Франция е готова да участва в предложената от Русия широка коалиция за борба с тероризма, но при три условия, заяви Фабиюс, цитиран от ТАСС.

Първото условие е тази борба да се води единствено срещу терористи, а не срещу опозицията в Сирия. Второто е да има широк политически процес, който да завърши с напускането на властта от президента Башар Асад. Третото е Сирия да спре да използва варелни бомби и бомби с хлор. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 8 години

Ако приемем, че руснаците на са ударили цели на ИДИЛ, по какво са бомбили тогава? По цивилното население ли? Значи тези от ЕС и САЩ са абсолютни смешници.

107

До 193

преди 8 години

Ти пък от къде знаеш ,че Асад е кръволак бе.ААаа,,американците така казват ,така казват и тези които искат да му седнат на мястото.За твое сведение ,когано Либия и Сирия се управляваха от "кръволаци"ние българите давахме рушвети и търсехме връзки да ходим там на гурбет.Ако ти си невръстно пале ,питай баща си да ти разкаже.Процъвтяващи ,богати и подредени държави ,които сега такаса демократизирани ,че хората бягат от там

106

Анонимен

преди 8 години

С Русия в сърцето

fallback