Сергей Лавров. Снимка: архив, Ройтерс

Русия е готова да създаде постоянни канали за връзка със САЩ и водената от тях коалиция с цел ефективна борба с тероризма, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Информирахме властите в САЩ и другите членове на създадената от тях коалиция и сме готови да създадем постоянни канали за комуникация, за да гарантираме максимална ефективност на борбата срещу терористичните групировки", заяви Лавров, цитиран от Ройтерс, в Съвета за сигурност на ООН.

Русия ще представи днес пред членовете на Съвета за сигурност проекторезолюция за противодействие на тероризма, каза министърът.

"От трибуната на Общото събрание на ООН президентът Владимир Путин предложи да се обсъди възможността за съгласуване на резолюция на Съвета за сигурност за координиране на действията на всички сили, които противостоят на групировката "Ислямска държава" и другите терористични структури. Днес ще представим на членовете на Съвета проект за такава резолюция", посочи той.

Според Лавров Русия очаква Съветът за сигурност да започне работа по руската резолюция през октомври.

На 30 септември, в отговор на искане на сирийските ръководители, руският президент поиска и получи съгласието на Съвета на Федерацията руски въоръжени сили за бъдат използвани в Сирия. Става въпрос изключително за операции на военновъздушните сили за нанасяне на удари по позиции на ИД в Сирия, припомни Лавров.
Русия смята, че "Ислямска държава" трябва да бъде включена в списъка със санкции на Съвета за сигурност, заяви руският външен министър.

Съветът за сигурност се събра на министерски дебати по проблемите в Близкия изток и борбата с тероризма. Заседанието ще се председателства от Сергей Лавров, а освен дипломати и министри от 15-те страни членки, в него ще участват генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и специалния му пратеник за Сирия Стафан де Мистура. Всички те се въздържаха от изявление пред журналистите, посочва ТАСС. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase