Снимка: Reuters

Хърватия беше залята от сирийски бежанци, стремящи се с всички сили към Европейския съюз, пише британският в. "Гардиън". Настъпилият хаос, след като се оказа, че хърватското правителство не е осигурило достатъчен транспорт и вода за всички пристигащи, показа неспособността на европейските правителства да се подготвят за най-голямата миграционна вълна на континента след края на Втората световна война, отбелязва изданието.

Вчера хърватското правителство разбра, че тази криза е отвъд възможностите на която и да е страна, действаща едностранно и без планиране независимо от добрите й намерения, пише в. "Гардиън".

Още по темата

Има и друга причина бежанците да се безпокоят: Хърватия е пълна с неексплодирали противопехотни мини, отбелязва британският вестник, посочвайки, че около 500 квадратни километра от хърватската територия са покрити с тях след края на гражданската война през 1995 година. Макар и ясно маркирани, около 2 квадратни километра мини се намират на сръбско-хърватската граница, откъдето навлизат бежанците, посочва "Гардиън".

От гледна точка на повечето бежанци обаче пътят напред е по-безопасен от местата, от които идват, допълва британското издание.

Хърватия затвори 7 от 8-те си гранични пункта, след като за 48 часа в страната навлязоха 11 000 бежанци, припомня британският в. "Телеграф". В същото време словенската полиция спря влак със 150 бежанци и го върна в Загреб поради липсата на необходимите документи.

Европейските страни, някога приятелски настроени към бежанците, промениха отношението си вчера, пише американският в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че Хърватия е затворила повечето си гранични пунктове "до второ нареждане", което може да подтикне мигрантите да преминават през горите и полята в района, където се намират противопехотните мини.

Някои бежанци са били отведени в хърватски център за приемане на мигранти, а хърватският президент Колинда Грабар Китарович призова армията да е готова да защити границите на страната, допълва американският вестник.

За да се справи с притока на бежанци, Германия е внесла проектозакон, до който в. "Вашингтон пост" е получил достъп. Новите мерки включват ускоряване на процедурите за вземане на решение за даване на убежище, орязване на социалните помощи, ускоряване на депортирането и наказания за мигрантите, които се представят за бежанци, но не са, или използват фалшиви документи.

Проектозаконът противоречи на новата германска култура на приемане, според Карл Коп, говорител на подкрепящата бежанци организация "Проазил", който го смята за неприемливо строг и популистки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase