Бежанският лагер Заатари. Снимка: архив, Reuters

Настоящата бежанска криза и спешните преговори между вътрешните министри от Европейския съюз за 300-та хиляди мигранти, пристигнали в Европа от януари насам, ме карат да мисля за положението ни в Йордания.

Днес Йордания подслонява приблизително 1,4 милиона сирийци, 647 000 от които са регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците. От тях само 100 000 живеят в бежански лагери - останалите 1,3 милиона души са настанени в местните общности. Понастоящем сирийците съставляват общо 21 процента от населението на Йордания, възлизащо на 6,7 милиона души.

За да добиете представа - 20 процента от населението на Великобритания прави 12,8 милиона души, Белгия е с население от 11,2 милиона, а Гърция - с 10,8 милиона души. Представете си какво би станало ако всички белгийци или всички гърци, или пък населението на осемте най-малки страни в ЕС заедно, бяха мигрирали във Великобритания за около две години и половина и ще разберете с какво беше принудена да се справя Йордания.

И като контраст си спомням паниката, последвала новината, че нетната миграция в Обединеното кралство е достигнала 228 000 души за една година до юни 2014 г. Това е 0,3 процента от британското население.

Освен това, въпреки числеността им, на тези 1,3 милиона сирийци, живеещи в Йордания, не им е отказан достъп до трудовия пазар, нито до здравеопазване и образование, които се плащат от правителството. На практика в училищата в северните райони на страната ни има такъв свръхброй ученици, че се учи на няколко смени.

В магазините при субсидираните потребителски стоки не се прави разлика между йорданци и сирийци, въпреки икономическите последици от присъствието на бежанците. Когато страна като нашата внася 96 процента от енергията си, има голямо значение, ако внезапно се наложи да се грижи за още 1,4 милиона души.

А какво да кажем за водата? В Йордания водата е толкова малко, че сме четвъртата най-бедна на водни ресурси страна в света. Поради резкия прираст на населението ни потреблението на вода в страната се увеличи с 20 процента, а в северните части близо до сирийската граница - с 40 на сто.

Въпреки нестабилността в района край нас Йордания е в челните редици на борбата срещу екстремизма и тероризма. Ние сме водещ член на международната коалиция, воюваща срещу "Ислямска държава" и всички, които проповядват идеология на омразата.

Независимо от тези предизвикателства, процесът на политическа реформа у нас напредва с пълна пара - парламентът разглежда нов закон за изборите, както и децентрализация, която ще предостави правомощия на жителите на градовете и по-малките селища в кралството. Зад граница йордански полеви болници помагат на ранени и болни в Афганистан, Газа, Рамала, Кюрдистан и Хаити. Ние осигуряваме също най-голям брой полиция и петия по численост военен персонал в мироопазващите операции на ООН по света.

Докато тази бежанска действителност прераства в най-голямата миграционна криза в света след Втората световна война, международна общност трябва на дело да признае, че Йордания скромно и тихо носи на плещите си този товар вместо нея от години.

Вярно е, че останалият свят продължава щедро да подпомага бежанските лагери, един от които - Заатари - бе посетен тази седмица от британския премиер Дейвид Камерън. Заатари се превърна в четвъртия по големина град в Йордания. Международната общност обаче осигури само 34 процента от парите, поискани за финансиране на нашия План за действия за сирийските бежанци - документ, изготвен в съавторство с ООН. Международната помощ покрива само част от онова, което ни струва подслоняването на бежанците.

Беше ни казано, че като страна със средни приходи, която регистрира икономически растеж над 3 процента, нямаме право на пряка помощ, но прогнозният ни бюджетен дефицит за тази година представлява 3,5 процента от брутния вътрешен продукт.

Точно както Великобритания заяви моралната си отговорност към сирийските бежанци, това правят и йорданците, наследили ценностите си от хашемитските ни водачи. Под ръководството на Негово Величество крал Абдула Втори ние изпълняваме дълга си да подкрепяме нашите прокудени от родината си братя в нужда, както сме постъпвали през цялата си история. Правим това от все сърце, пред всемогъщия Бог. Ако някой знае какво е бежанска криза, то това сме ние.

(*) Негово превъзходителство Мазен Хамуд е посланик на Хашемитско кралство Йордания във Великобритания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase