Снимка: архив, Reuters

Докато много германци посрещат с отворени обятия рекордния брой бежанци, достигнали страната им, новодошлите породиха страх и гняв в малки германски градове като Риза, център на подкрепата за крайната десница в една страна, която се срамува от нацисткото си минало, пише Мишел Мартин от Ройтерс.

В Риза, напълно обикновен металургичен град на около 135 км южно от Берлин, стотици преминаха по улиците в две протестни шествия на радикалната десница през последния месец, за да изразят гнева си от "чуждестранното нашествие".

Много жители на града, където крайнодясната Национална демократическа партия (НДП) се ползва с подкрепа от 6,3 процента - пет пъти повече, отколкото получи на последните национални избори - се страхуват, че ще трябва да плащат за растящия брой кандидати за убежище.

"Германците са спечелили тези пари с пот на челата, било в офисите или в металургичните предприятия в Риза, за да си позволява някакво отдалечено от народа правителство да прахосва, сякаш това е рогът на изобилието или световната социална служба", заяви Юрген Ганзел, градски съветник от НДП.

Партията гледа на бежанската криза като на възможност да излъчва антиимигрантските си послания, но при наличието на по-малко екстремистки крайнодесни групи продължаващата отровна пропаганда показва, че се стреми да спечели подкрепа извън своите бастиони.

Картината на протестиращите в Риза, развяващи националния флаг и скандиращи "Германия за германците, да изритаме бежанците мошеници", контрастира с излъчените по света кадри с германци, които приветстват пристигащите бежанци на жп гарите и им раздават сладкиши.

С относително либералното си имиграционно законодателство и щедра социална система Германия е предпочитаната дестинация за много от отправилите се към Европа, която преживява най-тежката бежанска криза от югославските войни през 90-те години.

Правителството очаква 800 хиляди бежанци до края на годината и напрежението вече започва да се проявява - Германия въведе граничен контрол, за да спре притока, а вътрешният министър Томас де Мезиер предупреди "да не се злоупотребява" с готовността на обикновените германци да помогнат.

Медийно внимание

Кризата предоставя козове на крайната десница и серия от нападения срещу бежански домове я поставиха в центъра на медийното внимание. При един от най-сериозните инциденти миналия месец десетки полицаи бяха ранени в сблъсъци с протестиращи от десницата в град Хайденау, също в Източна Германия.

Но отвъд вестникарските заглавия НДП, която беше отлъчена на изборите през 2013 г., получавайки само 1,3 процента от гласовете, остава незначителна.

Манфред Гюлнер, шеф на социологическия институт Форса, каза, че макар подкрепата за НДП да е под 2 процента, в страната все още са налице "кафяви петна, които явно не можем да изличим" - намек за кафявите ризи, носени от нацистките щурмови отряди Щурмабтайлунг (СА).

Дясната Алтернатива за Германия, която също зае твърда позиция към имиграцията, обаче трупа точки от бежанската криза - подкрепата за партията, която има представители в пет провинциални парламента, достигна 5,5 процента - най-голямата от близо четири месеца, според проучване на ИНСА.

Антиислямската ПЕГИДА привлече в понеделник повече от 5000 души в протестен поход в източния град Дрезден - най-голямата подкрепа от месеци, според съобщения в германски медии.

Политологът Хайо Функе, експерт по крайната десница, заяви, че ксенофобията в Източна Германия е махмурлук от началото на 90-те години, когато срещу хостели с настанени там кандидати за убежище се извършваха нападения, подобни на погроми. Той изрази мнение, че политиците от години омаловажават крайната десница в Саксония, където се намира Риза, и че реакцията на полицията често е слаба. Крайната десница сега се опитва да мобилизира останките от ксенофобските настроения, възникнали след обединението, посочи той.

Според Анета Кахане, шеф на фондацията "Амадео Антонио", политиците са съучастници в подценяването на заплахата от крайната десница през 90-те. Тя посочи, че Ангела Меркел, по онова време новоназначена министърка за жените и младежта, подлежи на критика, тъй като не е била толкова настъпателна срещу крайнодесните елементи, както е напоследък.

Съсипани съдби

Безработицата обичайно е по-висока на изток, отколкото на запад и чувството за загуба от обединението на Германия е широкоразпространено. В Риза мнозина се тревожат, че новодошлите ще размият културните им традиции и ще им струват пари. Александър Нойберт, касиер на лайпцигската организация на НДП, заяви, че кандидатите за убежище ще се нуждаят от работни места и жилищно настаняване, а много хора от изтока не желаят това.

"Вижте източногерманските жители като мен - тъкмо се освободихме от диктатурата преди 25 години и сега тази свобода ни се отнема малко по малко и ние трябва да направим място за всичките тези хора, без дори да ни питат", каза той.

Карамба Диаби, чернокож депутат от източния град Хале, заяви, че антиимигрантското настроение не се ограничава само до хората от по-бедните слоеве. След като публикува статия, в която написа, че няма такова нещо като злоупотреба с убежище, Диаби беше засипан от хейтърски имейли, включително от местен съветник и здравен служител.

Въпреки всичко НДП вероятно ще се опита да спечели подкрепа от бежанската криза: "Приемат някои нови членове, но няма масов наплив. Те представляват миналото, а масовото убийство определено не е добър атестат", заяви Бернд Вагнер, шеф на берлинското Общество за демократична култура. Дори опитите на НДП да се хареса на повече хора, както се вижда, не помагат. На протеста в Риза татуираните скинари бяха малко и повечето от присъствалите бяха облечени в най-обикновени дрехи.

"Хората се плашеха от членовете на НДП, когато те се появяваха с кубинки и нацистки униформи. Това не се харесва и по тази причина сега някои от нас се обличат различно", каза Нойберт, който беше с черни джинси и суичър с вдигнат цип така, че почти да скрие логото на НДП на фланелката му.

Но възгледите на НДП отразяват страховете на мнозина в Риза, бившия дом на бившия национален председател на НДП. Тук се намира и офисът на вестника на партията "Дойче щиме". Мнозина се страхуват от прогнозите на местен политик, че броят на търсещите убежище ще стане два пъти по-голям до края на годината от сегашните 279 души. Бежанската ситуация е заплаха за идентичността на народа и носи социални и финансови последици, заяви Йенс Баур, шеф на НДП в Саксония. "Хората се плашат от това", каза той пред Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase