Снимка: Reuters
fallback

Групировката Ислямска държава използва изнасилването като оръжие в мащаб, какъвто не е виждан по-рано, предупреди холивудската звезда Анджелина Джоли, цитирана от Ройтерс, и призова към по-активни действия срещу виновните.

Джоли, която е специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците и активистка срещу използването на сексуално насилие в конфликти, посочи, че за Ислямска държава изнасилването е политика.

Хиляди жени и момичета биват отвличани, изнасилвани и продавани в сексуално робство от джихадистката групировка, откакто тя обяви халифат в части от Сирия и Ирак миналото лято, посочват ООН и правозащитнически групи.

"Най-агресивната терористична група в света днес използва изнасилването като център на терора си и начин за унищожаване на общности и семейства", каза Джоли пред британска парламентарна комисия.

Носителката на награда "Оскар", която през 2012 г. обеди сили с бившия британски външен министър Уилям Хейг в инициатива за предотвратяване на сексуалното насилие по време на конфликти, разказа за изнасилени момичета, с които се е срещната във военни зони. Сред тях е 13-годишна иракчанка, която заедно с приятелките си е била изнасилвана многократно, а след това продадена за 40 долара.

Никога не сме виждали нещо като това, което Ислямска държава прави, каза Джоли.

"Те заявяват - трябва да направиш това, това е начинът да се изгради общество, искаме от теб да изнасилваш", разказа актрисата, призовавайки на действията на групировката да бъде дадем силен отпор.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

ази

преди 8 години

Има начин за спиране на насилието, обезглавяването и пр.Той е само един - пълна ликвидация на ненормалната групировка Ислямска държава. САЩ и Европа, НАТО събудете се , настъпват и към нас !

34

...

преди 8 години

Г-жо Джоли - питайте си вашият президент кой създаде, обучи, финансира тези изнасилвачи, робовладелци, убийци и ***... Нека отговори на въпроса защо при сражения с Ираксата и Сирийската Армии бойци на ИДИЛ са евакуирани с американски хеликоптери... Я питайте тази армия от наемници за технихния лидер Ал Багдади дали е пръв приятел на Макейн....

33

Анонимен

преди 8 години

На Джоли може да не и харесва всичко ,което правят ислямистите, но не така разсъждава Обама ,защото неговата политика унищожи Ирак,Либия и Сирия!

fallback