Снимка: архив, Reuters
fallback

По оживени места в чешката столица изникнаха на 12 август скулптури на жени с хиджаби, убити с камъни. Табелки поясняваха: "Изневерила на мъжа си", "Забременяла при изнасилване" и т. н., съобщи Радио Прага.

"Акцията цели да напомни за ислямското варварство и насилието спрямо жените", защото "ислямът прониква бързо у нас и сме длъжни да отворим очите на хората за цялата му опасност", заяви Артур Фишер, прессекретар на общественото движение "Не искаме ислям в Чехия", организирало този пърформанс.

Преди това - на футболен мач в Прага на 1 август, фенове на клуба "Яблонец" от едноименния град разпънаха на трибуната си огромен транспарант, представящ Европа като жена воин - валкюра с щит и копие, която пропъжда далеч свиня, облечена с ориенталски халат и чалма, а от копитцата на свинята пада книга с надпис "Коран", пише Владислав Малцев в "Независимая газета".

Така намират израз антиимигрантските и антимюсюлмански нагласи, засилващи се в Източна Европа след изявлението на Европейската комисия през май, че страните от ЕС трябва да си поделят 40-те хиляди струпани в Италия и Гърция бежанци от Сирия и Северна Африка.

Oще по темата

Числото за бивша Чехословакия на пръв поглед не е кой знае какво - 1328 души за Чехия и 785 за Словакия. Ще последват обаче и други мигранти - вече приканиха Чехия да поеме още 525 души от бежански лагери извън Европа.

Мнозина жители на Източна Европа панически се страхуват в крайните градски квартали да не израснат резервати с компактни маси пришълци от мюсюлмански държави. Подобни опасения предизвикаха през 2013-2014 г. масови демонстрации в източната германска провинция Саксония (първо в планинските райони, после и в местната столица Дрезден). Така в Германия се появи масовото движение Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада (ПЕГИДА).

Още първото протестно шествие в словашката столица Братислава на 20 юни т. г. повтори успехите на ПЕГИДА, като събра по официални данни 8 хиляди души, а според организаторите - дори 14 хиляди. Фоторепортажи открояват основното ядро - местни националисти, чиито емблеми личат по тениските, и футболни фенове; включват се и мнозина обикновени граждани. По плакати и транспаранти са изрисувани задраскани джамии, виждат се лозунги "Мултикултурализмът е геноцид", "Спрете имиграцията", "Словакия не е Африка!", "Предците ни са проливали кръв за словаците, а не за африканци и мюсюлмани" и т. н.

Организатор бе "Народна партия - Наша Словакия" начело с Мариан Котлеба. Учител по информатика от Банска Бистрица, той създаде през 2005 г. ултрадясното движение "Словашко братство - Национална партия", поставило си за цел "да изгради нова словашка държава въз основа на национални, християнски и социални принципи".
Дейността на движението и черните униформи на участниците, явно прекопирани от "Гвардията на Глинка" - бойците на фашистката Словашка народна партия (1938-1945 г.), породиха съмнения у органите на реда и през 2006 г. то бе забранено.

През 2010 г. Котлеба учреди по-умерената "Народна партия - Наша Словакия", провъзгласи като неин лозунг наред с други "За Бога, за народа" и през ноември 2013 г. спечели губернаторските избори в окръг Банска Бистрица. Ще посочим, че във втория изборен тур, когато националистът събра 55,5 на сто от гласовете, участваха едва 17,29 процента от местните избиратели.

На 11 юли т. г. в Жилина, център на едноименния окръг в Северозападна Словакия, партията на Котлеба проведе още един митинг срещу имигрантите, събрал по нейни данни към 2000 души. На 8 август "Народна партия - Наша Словакия" съвместно с крайнодясната чешка Работническа партия за социална справедливост, организира митинг на Староместкия площад в центъра на Прага, обединил няколко десетки активисти под лозунга "Спрете имиграцията!".

Чехите гледат да не изостанат от източните си съседи. Около 700 души, понесли лозунги "Подкрепата за мюсюлманската имиграция не е хуманизъм, а държавна измяна" и "Стоп на исляма", участваха на 26 юни в митинг срещу приемането на мигранти във втория по големина град Бърно.

На 30 юни сравним по многолюдие митинг събраха в центъра на Прага движенията "Не искаме ислям в Чехия" и "Блок против исляма". Както заяви Марек Чернох, участник в проявата и депутат от движението "Зора на пряката демокрация" в чешкия парламент, "доброволното съгласие на правителството да приема мигранти е измама спрямо чешките граждани".

"Зора на пряката демокрация" тръгна към изборите за парламент през 2013 г. с антиимигрантски лозунги и получи 6,88 на сто от гласовете, съответно 14 депутатски места. През февруари т. г. 10 нейни депутати начело с Чернох заявиха, че имат желание за съвместна дейност с френския "Национален фронт" на Марин Льо Пен.

Притокът от мюсюлмански имигранти буди опасения и сред десните политици в балтийските страни. На 18 юли в центъра на Талин, а на 4 август - край сградата на правителството в Рига се състояха протестни митинги (не твърде многолюдни впрочем) срещу европейските квоти. Проявата в Латвия бе организирана от деснорадикалната групировка "Отечествена гвардия" съвместно с дясната партия "Национално обединение "Всичко за Латвия!" - "Отечество и свобода"/Движение за национална независимост на Латвия". Акцията мина под лозунги като "Не на геноцида над бялата раса" и "Балтика - за балтийците, Европа - за европейците, Африка - за африканците!".

Настроения, присъщи и за политици, безспорно вградени в системата. Естонският социален министър Маргус Тсахкна съобщи, че на 10 август ведомството е предложило на правосъдното министерство да обмисли евентуална забрана мюсюлманките, пристигащи в страната, да носят фереджета на обществени места, каквато наложиха през 2010 г. Франция и Италия по настояване на местни десни партии. А на 13 август шефът на комисията за национална сигурност и отбрана в литовския парламент Артурас Паулаускас лансира идеята превантивно да се забранят със закон на публични места наметалата, закриващи лицето.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

CHUDEN CHUDENOV

преди 8 години

Исканията на митингуващите са "Държавата да спре да генерира бездомност сред мигрантите" ?????Ако го разбереш кажи ми ???аз много се напъвах ... напъвах се и го измислих.... и това което измислих е, Държавата ни да спре да разрушава къщите на мигрантите в Афганистан, Ирак и Сирия, (по този начин генерира бездомност) за да не идват тези хора тук ...това може да звучи логично, но организаторите на митинга са от периода КОЙ и едва ли имат в предвид същото.

70

CHUDEN CHUDENOV

преди 8 години

Чудя се ако поискам политическо убежище в Русия, дали Путивн ще ми даде?Става въпрос за убежище от малоумието , което бълва Европа?Тази вечер се разбра, че Френски посланник в Турция - продава в Бодрум лодки - надуваеми на иракските , сирийските и афганистански мигранти да идват в ЕС. (в същото време медиите им плачат за някакво удавено арабче, изхвърлелно край Бодрум)В София се провежда митинг с мото "Добре дошли в ЕВРОПА"

69

Наблюдател

преди 8 години

Безотговорната политика на повечето ЕС правителства по тоношение емигрантите ще докара в края на краищата война в Европа

fallback