Снимка БТА

Въпросът за връщането на територията, на която е американската военноморска база Гуантанамо, не е сред приоритети на правителството на САЩ. Това заяви след среща с кубинския външен министър Бруно Родригес в Хавана държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Същевременно Кери изрази готовност да обсъжда този и други въпроси, по които двете страни имат разногласия.
Както обясни Кери, който бе в Хавана за церемонията по издигането на американското знаме на територията на посолството на САЩ в Куба, "придвижването към нормализация на отношенията налага разглеждане и решаване на трудни въпроси, които не бива да се решават набързо".

Кери заяви това, след като Родригес спомена в речта си връщането на тази територия на Куба като едно от задължителните условия за нормализиране на двустранните отношения.

Главният преговарящ на Куба със САЩ заяви, че кубинските вътрешни въпроси никога няма да са предмет на преговори и че Хавана няма да помръдне "и на милиметър", за да умилостиви противниците си в САЩ, предаде Ройтерс.

"Решенията по вътрешни въпроси не подлежат на договаряне и никога няма да са тема на преговори в разговорите със САЩ", заяви директорката на отдела за САЩ в кубинското външно министерство Жозефина Видал.

"Куба никога няма да направи абсолютно нищо, няма да помръдне и на милиметър в опит да дава отговор", каза тя.
Изказването на Видал бе направено, след като Джон Кери заяви в Хавана, че Конгресът на САЩ едва ли ще отмени икономическото ембарго над Куба, ако комунистическото управление на острова не подобри състоянието на човешките права в страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase