Снимка: Reuters
fallback

Турция обяви днес, че предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) скоро ще започне от турските въздушни бази "всеобхватна борба" срещу джихадистите, а Сирия предупреди, че всяка военна акция, която не е координирана с Дамаск, ще наруши сирийския суверенитет, предаде агенция Ройтерс.

Турция официално одобри използването на военновъздушните й бази от САЩ и коалиционните сили в борбата срещу ИД в края на миналия месец.

Турция и САЩ работят върху планове за осигуряване на въздушно прикритие за обучаваните от САЩ сирийски бунтовници и заедно да изтласкат бойците на "Ислямска държава" от ивица в Северна Сирия, простираща се на около 80 километра по границата с Турция.

"Като част от нашето споразумение със САЩ постигнахме напредък в посока отваряне на базите ни, по-специално на Инджирлик", заяви Чавушоглу пред държавната телевизия ТРТ.

"Виждаме, че американски самолети и дронове пристигат и скоро ще започнем всеобхватна борба срещу "Ислямска държава" всички заедно", добави турският външен министър по време на посещение в Малайзия.

Сирийският външен министър Уалид Муалем бе цитиран днес от държавната телевизия да казва, че Сирия подкрепя усилията за борба срещу ИД, при положение че те са координирани с Дамаск, съобщава още Ройтерс.

"За нас в Сирия няма умерена и неумерена опозиция. Който е вдигнал оръжие срещу държавата, е терорист", бе цитиран да казва Муалем по време на посещение в Иран. Той допълни, че Дамаск е бил информиран за присъствието на обучавани от САЩ бунтовници.

"САЩ се свързаха с нас преди да изпратят тази група и ни казаха, че те се борят срещу ДАЕШ (един от акронимите на "Ислямска държава"), а не срещу сирийската армия изобщо", каза сирийският външен министър. "Ние заявихме, че подкрепяме всяко усилие за борба срещу ДАЕШ в координация и консултация със сирийското правителство, в противен случай би било нарушаване на сирийския суверенитет".

Запознати със ситуацията дипломати казват, че плановете да бъде отрязан достъпът на "Ислямска държава" до границата, през която преминават чуждестранни бойци и доставки, може "да преобърне играта" в борбата срещу бунтовниците.

Ядрото на обучените от САЩ сили, които са по-малко от 60 души, ще бъде много добре екипирано и ще може да повика въздушна подкрепа, когато се нуждае от такава, казват дипломатите.

Турция извърши няколко въздушни удара срещу ИД в Северна Сирия преди по-малко от две седмици, след като един турски войник бе убит при стрелба през границата. Анкара нанася едновременно с това и въздушни удари по лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак. Критици обвиниха президента Реджеп Тайип Ердоган, че използва войната срещу ИД като прикритие, за да попречи на напредването на кюрдите, казвайки че ударите срещу ПКК са много по-силни от тези срещу ИД.

Турски официални лица отричат тази теза, казвайки че офанзивата е съвместна операция на коалицията и ще започне сериозно тогава, когато Вашингтон и съюзниците са готови.

"Има други държави в коалицията.., които проявяват интерес към включване, като Великобритания и Франция, докато сред страните от региона, има възможност да участват Саудитска Арабия, Катар и Йордания", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"ИД е най-голямата заплаха за Турция, както защото е точно от другата страна на границата, така и заради притока на чуждестранни бойци. Тя трябва да бъде унищожена", каза Чавушоглу.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

fakt

преди 8 години

Asad triabva da se mahne . Toi pre4i. i hlapetata go znaiat ve4e. Ako asad zamine i id 6te se likvidira.

28

Павел

преди 8 години

Какви са тия глупости къде ги пишете, Мария Нестерова. Явно за това ви и плащат - да предавате фалшива информация, за великата Америка , която защитава целия свят. САЩ и Турция подкрепят ИД , а руснаците Кюрдите . Сега си мерят оръжията на гърба на обикновените хорица от близкия изток. И си купуват явно медии да им представят каузите като благородни .

27

Аспарух

преди 8 години

Много смешно,държавата която създаде Ислямска държава сега да се бори с нея.Прах в очите,но и много много насилие и смърт

fallback