Снимка: Reuters
fallback

Киев полага усилия да открие виновниците за бандитската престрелка в град Мукачево и да им потърси отговорност независимо от техните звания, бойни заслуги, длъжности и депутатски имунитет. Така властите реагираха на получилите шумен отзвук събития в Закарпатска област, пише руският в. "Новие известия".

Изданието коментира съботните кървави сблъсъци в Мукачево с участието на националисти от движението "Десен сектор". "Според основната версия причината е преразпределяне на пазара за контрабандни стоки в граничната област", посочва "Новие известия", според който в престрелката са убити двама души и 13 са ранени.

Oще по темата

Президентът Петро Порошенко свика вчера военния кабинет на Съвета за сигурност на Украйна (ССУ), а премиерът Арсений Яценюк уволни цялото ръководство на Закарпатската митница с оглед проверка за корупция. Следователи от главната прокуратура разпитаха депутати от Върховната рада, замесени в произшествието.

Преките участници в инцидента обаче - бойците от "Десен сектор", категорично отказаха да се предадат на пристигналите от центъра представители на силовите структури и се укриха, припомня всекидневникът.

Той описва напрежението в Мукачево при издирвателните операции с хеликоптери и кучета в понеделник. Преговорите на Киев с "Десен сектор" не стигнаха доникъде, при все че ССУ гарантира справедливо разследване, ако всички бойци, участвали в престрелката (най-малко 15 според видеозаписи) се предадат и съдействат на властите.

"Десен сектор" постави насрещни искания - да бъдат арестувани депутатът Михайло Ланьо, чиято контрабандна дейност бойците се мъчели според тях да предотвратят, и корумпираните местни милиционери, които открили огън, отбелязва "Новие известия".

В Киев и други украински градове протичат протести на бойци и симпатизанти на "Десен сектор" с искане за оставка на вътрешния министър Арсен Аваков. Сблъсъкът в Мукачево разтърси цяла Украйна, коментира "Комерсант".

Според негови източници в администрацията на Порошенко Киев е постигнал компромис с "Десен сектор", чиито бойци участваха миналата година в събитията, довели до смяна на властта. Руски експерти и депутати обаче твърдят, че конфликтът на Киев с организацията само ще се изостря занапред.

В Украйна скоро "няма да има нов Майдан", но в бъдеще властите едва ли ще могат да избегнат това развитие - проблемите се трупат и може да предизвикат социален взрив, предупреждава руският сенатор от външнополитическата комисия Андрей Климов.

"Десен сектор" е радикална организация и не може да бъде интегрирана в украинската власт. Лидерите на групировката може да си поделят някак с Киев сферите на влияние и доходите, но договорките няма да бъдат приети от редовите бойци, според които властта е предала революцията, обяснява Алексей Пушков, оглавяващ комисията по международни въпроси в Държавната дума.

Според Пушков при това положение всяка власт в Украйна - президентът Порошенко или онзи, който ще го смени, ще бъде принудена да разоръжи "Десен сектор", тъй като "в държавата не може да съществува въоръжена сила, която не й се подчинява".

В Мукачево стартира процес, който ще приключи със смяна на властта в Украйна, пише "Независимая газета" по повод насроченото за днес създаване на парламентарна комисия за разследване на случая.

В центъра на събитията волю-неволю се озова и един депутат, затова Върховната рада планира до края на седмицата да реши проблема с един замах: очаква се да бъдат гласувани закони, които да премахнат депутатския и съдийския имунитет, а може би и закон, регламентиращ импийчмънт на президента, се казва в материала.

Депутатът от Закарпатието Михайло Ланьо отрича обвиненията на "Десен сектор", че контролира контрабандата в региона. Той намекна пред местни медии, че зад атаката на "Десен сектор" стои друг закарпатски депутат - Виктор Балога. Вчера прокуратурата извика двамата на разпит, за да установи как така един депутат е могъл да прати въоръжени хора при друг, щом и двамата твърдят, че не са замесени в престъпни схеми, добавя "Независимая газета".

"Бандитското преразпределение на сфери на влияние в Закарпатието е придружено с шумни политически изявления" на украинските силови структури, които "търсят ръката на Москва", отбелязва "Правда".

"Киев не контролира границите, а контрабандата, включително тази на наркотици и оръжия, е изгоден бизнес с оглед стесняващия се реален сектор на икономиката. Следващата стъпка е контрабанда на насилие в ЕС", предупреждава мрежовото издание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

bebok

преди 8 години

Strelial e Putin. Dokazano e.

15

Анонимен

преди 8 години

Путин затова не се намеси - урките сами ще се изтрепят, а после вежливите хора ще им засадят маргаритките отгоре :)

14

Аз

преди 8 години

От това съшито образование с парламент от главатари, държава не става - да се разпада вече, докато има още хора там, дето не са имигрирали.

fallback