Снимка: bgonair.bg

Украинските националисти от Десен Сектор заплашиха, че ще мобилизират всичките си въоръжени и обучени батальони, за да убедят Киев да приеме исканията им. Това заяви говорителят на групировката Артьом Скоропадски.

В това време напрежението между бойците на Десен сектор и армията край град Мукачево продължава. Днес украинският президент Петро Порошенко свиква извънредна среща по сигурността в украинската столица.

Още по темата

Десен сектор публикува списък с 5 искания, които властите трябва да удовлетворят, за да бъде избегната ескалация на напрежението. Сред тях са оставка на вътрешния министър Арсен Аваков и освобождаване на наречените от националистите "затворници на новия режим".

От Десен Сектор заявяват, че в конфликтния район Донбас разполагат с 2 въоръжени батальона, но по територията на цяла Украйна техният брой е 18-19.

"Те тренират и се готвят да бъдат изпратени на фронта всеки един момент", заяви говорителят на организацията, намеквайки че цел на атаката могат да бъдат президентската администрация или МВР.

Около Киев те вече започват изграждането на чек-пойнтове, за да спрат евентуални военни подкрепления за района на Мукачево. Също така в последните часове бойци на Десен сектор, които са част от украинската армия, са напуснали редиците й и са се върнали в бази на националистите. Така според техните представители около 10 хил. бойци на групировката са в готовност за конфронтация с властите.

Междувременно украински и руски медии съобщават, че армията също предприема реципрочни действия в близост до лагерите на Десен сектор.

Вижте повече във видето на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase