Снимка: Reuters, архив
fallback

Новият Източен блок - Китай, Русия и Индия обединяват сили, гласи заглавието на статия в сп. "Нюзуик" за срещата на върха на Шанхайската организация за сигурност /ШОС/.

Изданието отбелязва, че тази практически неизвестна за Запада международна организация скоро ще включва членове, представляващи половината население на света. "Ако надеждите на водещите й поддръжници - особено Русия - бъдат, реализирани, 15-тата среща на върха на ШОС в руския град Уфа, ще ознаменува момента, в който тази слабо известна в миналото организация ще започне да изисква много по-голямо внимание от Запада", коментира "Нюзуик".

В материала на автора Анди Дейвис се отбелязва, че ШОС възнамерява да покани за пълноправни членове Индия и Пакистан, които да заемат място редом до Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Посочва се също, че идеята зад тези покани е да се разшири влиянието на ШОС в Южна Азия. "Това подсилва претенциите й, че е противовес на доминираните от Запада международни институции, които господстват от края на Втората световна война. Но ако предстоящото разширяване на ШОС е сигнал за сериозна стъпка към многополюсен световен ред, то това е пътуване, което обещава да бъде дълго и трудно, с достатъчно възможности някои от пътниците да тръгнат по свои различни пътища", пише в материала на "Нюзуик".

В статията се цитират и мненията на редица наблюдатели.

Според един от тях, преподавателят по политология в Колумбийския университет Александър Кули, която и интерпретация на евентуалните събития в Уфа да се наложи, тази организация и другите като нея ще продължат да приковават вниманието на западните наблюдатели поради постоянното им подозрение, че световният ред бавно се променя. "Усеща се както в академичните, така и във външни среди, че има любопитство - как би изглеждала могъща, незападна организация?", каза Кули. "По какво ще се различава. Колко ефективна ще бъде тя", отбелязва американският политолог.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

Ккк

преди 8 години

Като видях че ще канят Индия и Пакистан. ... и ми стана ясно че автора е правил съчинение по картинка, ама без картинка... следващата стъпла сигурно ще е да поканят украйна и двете кореи. :)))))

142

united asia

преди 8 години

Турция Иран Монголия среда Азия .... и те със сигурност ще кажат " да " . Така най богатия на петрол регион в света - Каспийския ще е в безопасност. От 150 години англосаксонските богаташи се точат за Каспийския петрол.

141

АНОНИМЕН

преди 8 години

АМАН ОТ *** КОМЕНТИРАЩИ ПО ДОЛУ. ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ РУСИЯ ДА СИ ОТВОРИ ГРАНИЦИТЕ И КОЙТО ИСКА ДА ВЛИЗА И ДА ГРАБИ, УНИЩОЖАВА. ЩО АМЕРИКА НЕ СИ ОТВОРИ ГРАНИЦИТЕ СВОБОДНО И ДА ЗАПОЧНЕ МАРОДЕРСТВОТО. ТЕ ИСКАТ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ДА МАРОДЕРСТВАТ КАТО СВЕТОВНИ ГОСПОДАРИ. НЕ ИМ СЕ ВЪЗХИЩАВАЙТЕ С АГРЕСИВНАТА СИ ПОЛИТИКА ПРИКРИВАТ ХИПЕР ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА В МОМЕНТА ОТ КОЯТО МОГАТ ДА ИЗЛЯЗАТ САМО АКО ВОДЯТ ВОЙНИ. КАКВО БИ КАЗАЛ НАШ БОЙКО АКО ОТИДА И МУ ВЗЕМА КЪЩАТА И КОЛАТА? СПОРЕД ВАС НОРМАЛНО ЛИ Е?

fallback