Снимка: bgonair.bg
fallback

Ако Гърция не се споразумее с кредиторите, може да се стигне до безкрайна банкова ваканция. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът доц. Григорий Сарийски по повод развитието на ситуацията в южната ни съседка.

"Залогът е огромен както за Гърция, така и за еврозоната и неслучайно преговорите продължават толкова дълго време", посочи той.

По темата за присъединяването на България към еврозоната икономистът заяви: "Проблемът е, че за едни еврозоната е майка, за други – мащеха. Ако погледнете случая с Гърция, когато започна програмата за изкупуване на ценни книжа, се изкупуваха ценни книжа от всички други държави, освен от Гърция. Това е една от причините да се стигне до стагниране на икономиката. Решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) не винаги са в подкрепа на всички членки на еврозоната. Подкрепата е за еврозоната като цяло, но не и за  страните членки".

ЕЦБ и еврозоната далеч не функционират по начина, по който бяха замислени. В момента, в който започна да функционира еврозоната, при създаването на ЕЦБ, идеята беше за една независима институция, която няма да наводнява пазара с пари, няма да купува държавни ценни книжа. Натискът беше доста голям, бързо се намериха заобиколни пътища, допълни той.

Икономистът отчете още, че част от страните в еврозоната не изпълняват Маастрихтските критерии. "Това означава, че техните икономики изостават и отслабват по някакъв начин. Еврозоната не е създала дори механизъм за временно излизане на такива държави, тъй като трябва да бъдат предприети мерки за тяхното стабилизиране и в никакъв случай те не могат да останат членове на този съюз, при положение, че не изпълняват критериите", допълни доц. Сарийски.

Той коментира и 18-те години, в които България е във валутен борд, като припомни, че Бордът стабилизира финансовата система на страната в момента на въвеждането му, но има и недостатъци – например страната няма самостоятелна парична политика.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 8 години

Малиии, големи икономически мисли изръси икономистът!От къде ги ринете такива с лопата, чак и медийно пространство получават?

28

Анонимен

преди 8 години

ДО 24ГУГЪЛ ДА ТИ НАПИШЕ И КОЛКО СА ЖЕРТВИТЕ И НА КАПИТАЛИЗМА... ВСЕКИ СТРОЙ СИ ИМА НЕДОВОЛНИ КОИТО ГИ НАКАЗВАТ. ДОРИ И СЕГА В НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СТРАНИ КАЗВАТ"НИЕ ИМАМЕ СВОБОДА НА СЛОВОТО-НО НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЧЕ ЩЕ ОСТАНЕТЕ НА СВОБОДА СЛЕД КАЗАНОТО"

27

Анонимен

преди 8 години

Кръв повръщам пари не връщам- древна гръцка поговорка

fallback