Снимка: Архив Reuters
fallback

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до всички водещи членове на Европейската комисия, до Международния валутен фонд и Европейската централна банка. FT разполага с документа.

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

Писмото от две страници, изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ за бедните пенсионери да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас. 

Очаква се финансовите министри от еврозоната да обсъдят новото предложение в конферентен разговор в 17,30 часа средноевропейско време.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 8 години

Къде ги сега червените драскачи от Атака, които обясняваха, че сега Ципрас щял да покаже на европейския съюз от къде изгрява слънцето и нямало да плаща нищо. ХАхАхА дребни душици проповядват евтина руска пропаганда против ЕС, като целят дестабилизиране на доверието в ЕС и подобни институции.Смешковциииии сега се криете някъде под руските си покровители нали? По-ниски сте от тревата и гласа ви не се чува.Като гледам и САЩ не са фалирали, както прогнозирахте? Убитаци долни продажни.

66

Анонимен

преди 8 години

До 86Напротив. Радостта тепърва започва. Ако не приемат исканията това означава че фалират. Ура за социализъма.

65

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 86 Я дай един линк за по-сигурно :)

fallback