Снимка: YouTube
fallback

Година след като беше обявен за халиф на всички мюсюлмани от групировката "Ислямска държава", Абу Бакр ал Багдади продължава да е енигматичен персонаж, който предпочита да остава в сянка, отколкото да е под светлините на прожекторите.

Багдади днес е един от най-издирваните хора на планетата. САЩ предложиха 10 милиона долара за залавянето му. Но той остава неоткриваем и невидим, докато ИД разви широк медиен арсенал, разпространявайки множество снимки и видеозаписи на своите офанзиви и издевателства.

По-скоро е забележително, че шефът на най-загрижената за имиджа си групировка, е толкова дискретен, подчертава Патрик Скинър от консултантската група Суфан.

За една година халифът Ибрахим - името, с което е известен Абу Бакр ал Багдади като халиф на ИД, се появи само в едно видео, разпространено през юли 2014 г., след като беше заснет в джамия в иракския град Мосул. Със сива брада, тъмен тюрбан и тъмна абая, той заповядва в този видеозапис на всички мюсюлмани да му се подчиняват няколко дни след обявяването на халифата на ИД на големи територии под негов контрол в Ирак и Сирия.

От началото на ударите на международната коалиция, ръководена от САЩ от август насам, Ал Багдади не се появи повече във видеообръщения и разпространи само два аудиозаписа след слуховете, че е бил ранен и дори убит при въздушните атаки.

Багдади има тайнствено измерение, което се дължи на факта, че той преживя много опити да бъде ликвидиран, казва Аймен ат Тамими, експерт в Близкоизточния форум. Багдади, както изглежда, "е постигнал повече неща по конкретен начин", отколкото старата джихадистка гвардия, от която е и съперникът му, лидерът на Ал Каида Айман аз Зауахири.

Според документи на иракските тайни служби Багдади е роден през 1971 г. в Самара, северно от Багдад. Той има докторат по ислямски науки и е бил преподавател в университета в Тикрит. Багдади има четири деца - две момчета и две момичета от първата си жена. Те са родени между 2000 и 2008 г. После от втората му съпруга му се ражда син.

Багдади се присъединява към бунта в Ирак малко след американската инвазия през 2003 г. и е бил затворен в американски лагер за предполагаеми терористи. Американските сили обявиха през 2005 г. смъртта на Абу Дуя, един от прякорите на Абу Бакр ал Багдади, при въздушен удар. Но той се появи през 2010 г. начело на групировката "Ислямска държава в Ирак", иракски клон на Ал Каида.

После Багдади успя да превърне тази групировка - притисната за известно време в ъгъла от американската стратегия за борба с бунтовниците, подкрепяна от сунитските племена - в най-могъщата, най-богатата и най-жестоката джихадистка организация в света.

Възползвайки се от гражданската война в Сирия и от нестабилността в Ирак, неговата организация се утвърди в първата страна през 2013 г, преди да започне през юни миналата година светкавична офанзива в съседен Ирак. Преди това групировката се освободи от връзките с Ал Каида, след като Багдади отхвърли заповедта на Зауахири да се съсредоточи върху Ирак и да остави Сирия на групировката Джебхад ан Нусра.

Обвинена в престъпления срещу човечеството от ООН, ИД уби хиляди военни, бойци и цивилни, атакува такива малцинства както язидите, продаде жени за робини и пое отговорност за обезглавяването на няколко западни журналисти и хуманитарни работници, за чиито екзекуции разпространи ужасяващи видеозаписи.

ИД наброява десетки хиляди членове. Тази сунитска екстремистка групировка днес контролира 50 процента от Сирия и големи територии в Ирак. Багдади е приветстван там като командир и военен тактик, който присъства на бойното поле за разлика от Зауахири.

Пътят на Багдади се различава също и от този на Осама бин Ладен, който създаде мрежата Ал Каида благодарение на личното си богатство и който беше международно известен още преди атаките от 11 септември 2001 г., по-специално благодарение на видеозаписите си.

Възходът към известността на Багдади не може да бъде сравняван с този на останалите терористични лидери.

Бин Ладен беше прочут, но той изтъкваше набожността си. Багдади, напротив, избягва светлините на прожекторите и говори в речите си за своя халифат и за враговете си, а не за себе си, отбелязва Скинър.

В последния си запис, разпространен на 14 май, той призовава мюсюлманите или да се присъединят към халифата, или да водят свещена война в страните си.

Ислямът никога не е бил религия на мира, ислямът е религията на войната, заяви Багдади в това послание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

Докога ще гледаме трагикомедията "ислямска държава от Урал до Ванкувър" с продуцент ЦРУ и режисьор Мосад.

31

Анонимен

преди 8 години

Т.нар. "Ал Багдади" е разпознат като израелския агент Шимон Елиот. Сигурно и това обяснява защо ИД заплашва Аржентина чак, че Русия... но за Израел ни дума, все едно, че не съществува. Макар, че Израел им е доста по-подръка и преди няколко месеца извърши поредния геноцид над палестинците, мюсюлмани.

30

Честит

преди 8 години

Глупости. Виждали ли сте го преди години ? Без брада, без набожноста чу прилича на тракторист. Просто, селско злобно момче. Диво. Ясно е, 2003 е попаднал на американските служби, те го тренират и от тогава му дърпат юздите. Тоя е американски агент, личи си от километри

fallback