Снимка: БТА
fallback

Психично болният, убил трима и ранил 34 души в австрийския град Грац, където вчера помете с джип мнозина пешеходци, все още не може да бъде разпитан и днес, съобщи местната прокуратура.

Градът не се е съвзел след трагедията, предаде Франс прес. "Раната трудно ще зарасне, трябва да мине време", каза вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер, посетила тази сутрин мястото на трагедията. "Станалото е просто немислимо. Няма извинение за това", каза тя.

Печатът също се опита да разбере безумната постъпка на автомобилиста, който съзнателно се вряза се в тълпата на пешеходната зона във втория по големина австрийски град, преди да се предаде на полицията. Загинаха трима, включително 4-годишно дете, а шестима от ранените бяха настанени в болница в критично състояние. Днес обаче властите съобщиха, че състоянието им се е стабилизирало.

Полицията веднага изключи вчера версията за тероризъм и съобщи, че извършителят е самотник, страдащ от психично разстройство. Според първоначалното разследване нападателят - 26-годишен шофьор на камион, показвал симптоми на психоза и бил познат на полицията като извършител на домашно насилие, а през май бил изгонен от близките си.

Говорител на прокуратурата посочи днес, че задържаният няма как да бъде разпитан и не е могъл дори да отговори на въпросите на лекаря при медицинския преглед.

Хиляди участваха снощи в траурно бдение в Грац. На площада е опънат плакат "Грац е в траур". Мястото на трагедията е отрупано с цветя, хората палят свещи. "Градът е жива рана", констатира Йохана Микъл-Лайтнер.

Очевидци заявиха, че мъжът подкарал джипа си с над 100 км в час по ул. "Херенгасе", една от най-оживените пешеходни артерии в града. В края на смъртоносния пробег той помел и пешеходци от тротоарите, после ранил двойка минувачи с нож.

Австрийският президент Хайнц Фишер заяви днес, че е дълбоко потресен от драмата. Подобни изявления направиха и много други  политици.

По информация на полицията в Грац, сред загиналите при вчерашната трагедия има 5-годишно момче от български произход, съобщи по-рано днес пресцентърът на МВнР. Детето е с австрийско гражданство. Майка му е австрийка, а баща му - българин. Посолството на България във Виена е във връзка с местните власти и е готово при необходимост да окаже необходимото съдействие.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Еврогей Толераст

преди 8 години

Той не е виновен, бил е болен човек. 3 месеца санаториум с 5 звезди е максималното наказание разрешено в закона. В случая обаче има смекчаващо вината обстоятелство, защото той е мюсюлманин, затова трябва да бъде пуснат за да може да се моли. В санаториума джамията не е достатъчно голяма.

9

балама

преди 8 години

Още не е разпитан, а версията "тероризъм" вече е изключена. Може ли западнярите да са такива *** добитъци!? Касапницата вече започва, а те още преживят и мучат.

8

анонимен

преди 8 години

изобщо не е луд това е терорист от босна той си връща на австрия зарадивойната в босна и убитите му съграждани и те понеже са телета не реагиратграц е родния град на хитлер

fallback