Алексис Ципрас. Снимка: архив, Reuters
fallback

Излизане на Гърция от еврозоната, т.нар. Грекзит, би бил началото на края за валутния съюз. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за австрийския в. "Курир".

"Прословутият Грекзит не може да е опция нито за гърците, нито за Европейския съюз. Това би бил необратим процес, би било началото на края за еврозоната", заяви Ципрас.

Oще по темата

"За Грекзит се заговори, след като Атина започна да прилага драстична програма за икономии. Тази програма, наложена от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), не засили гръцката икономика, конкурентоспособността не се повиши, а дълговете не намаляха. Трябва да бъде изменена цялостната концепция", подчерта той.

Премиерът увери, че правителството работи активно по проблема с гръцките финанси в швейцарски банкови сметки. Става дума за много милиарди, въпреки че не знаем колко точно, каза той.

Ципрас припомни, че с Швейцария е сключено споразумение за разкриване и облагане на гръцките пари в швейцарски банки. На собствениците на такива сметки ще бъде даден стимул до 2019 година, като се планира тези средства да бъдат обложени с данък от 20 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

скептик

преди 8 години

"Трябва да бъде изменена цялостната концепция", подчерта той." Демек да ви опростят 300 000 000 000 евро и да ви налеят още няколко десетки милиарда?Свършиха балъците , другарю Ципрас, аз лицно отказвам от моите данъци, колкото и скормни да са, да се плащат чужди сметки.

54

до Распутя

преди 8 години

Пич ти ли ще ми се правиш на християнин? Не пишеше ли в Библията "Не съди защото ще бъдеш съден". Развял си мракобеснически инквизиторски байряк, криейки се зад Божието име, сипейки хули и клевети, от позицията на някакъв месия, чието слово не се нуждае от доказателства и не подлежи на съмнения със самочувствието на всеки лъжепророк...Анатема за такива като тебе!

53

Анонимен

преди 8 години

Този стана символ на наглостта и изнудването. Не си дава сметка какво ще стане след седмица-две. Това се получава, когато народа е достатъчно наивен да избере популисти-некадърници за управници - едно голямо нищо. Те нищо не вършат, седят , губят ценно време и се хилят като ***.

fallback