Снимка: Reuters
fallback

Премиерът Никола Груевски водил тайни преговори с Атина за името на Македония. Това стана ясно от обявената днес т.нар "бомба", която лидерът на опозицията Зоран Заев обяви по време на пресконференция в опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, съобщи БНР.

Oще по темата
Зоран Заев представи разговор на бившия шеф на македонското контраразузнаване Сашо Миялков, премиера Никола Груевски и бившия външен министър Антонио Милошевски. По думите на Заев, преговорите за името на Македония буквално изглеждат като пазарене, в което властите в страната били готови на всичко само и само да задоволят исканията на Гърция.

В конферентен разговор бившия шеф на македонското контраразузнаване предлага на тогавашния външен министър Антонио Милошевски Скопие да се съгласи с варианта "Независима република Македония" или "Демократична република Македония".

На въпросния запис се обсъждат и имена като "Горна република Македония", а в скоби да пише "Вардар", което нямало да стои твърде дълго и щяло да отпадне след няколко години от името на страната. Премиерът Груевски и тогавашният външен министър Антонио Милошевски с насмешка си говорели кой първи да обяви на медиите новината за решаването на спора за името на Македония, за което щял да дойде и лично бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу.

Спорът за името на бившата югославска република отне близо 20 години и се превърна в основен проблем страната да влезе в НАТО и да започне преговори за членство в Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

123

преди 9 години

Айдеее...САЩ пуснаха в действие нов "майдан", този път в Македония. А и Косово ще се включи и ще стана мазало. "Турския газов поток", е част от причината, а и това, че СА искат да "потопят" ЕВРОПА и играят ВА БАНК вече!Мам*цата им *** - непрекъснато клатят света и тласкат към война и размирици! ТРЯБВА нов "Нюрнбергски процес" за САЩ!!!

14

Петърчо

преди 9 години

Зад всичко стои Сорос който финансира опозиционните медии в Македония. Първо сто пъти същия този Груевски каза че каквото и да е решение за името ще бъде взето след референдум на който гражданите ще си кажат думата. Второ случайно съседите да са си сменили името? Как така изведнъж излиза че щели да сменят името? Да не говорим че само опозицията спонсорирана от Сорос няма позиция по въпроса с името. Веднъж с за едно , друг път за друго и до преди година две бяха против референдум.

13

предадена Македония

преди 9 години

1894 г. Стамболов предлага на султан Абдул Хамид Стамболов турската армия да окупира княжество България. Всичките европейски провинции (Княжество България, Македония и Одринско) да станат един Урумели-бейлер-белък, като престолонаследникът бъде Урумели бейлер-бей. Този Урумели бейлер-бей разбира се, ще бъде Стамболов.

fallback