Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили за първи път са поразили руски изтребител от последно поколение Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Агенцията показа сателитни снимки, които според нея потвърждават удара. В съобщение в "Телеграм" Главното управление за разузнаване не уточнява как е бил поразен Су-57 и от кои части на украинската армия. Популярен руски провоенен блогър с потребителско име "Файтърбомбър" (Fighterbomber), чието съдържание се фокусира върху авиацията, заяви, че информацията за удара по изтребителя Су-57 е вярна и че е бил поразен от дрон.

"Снимките показват, че в петък Су-57 е бил непокътнат, а на следващия ден в близост до него са били забелязани кратери от експлозията и характерни петна, причинени от пожар", заяви ГУР.

Украйна, която не разполага с огромния арсенал от ракети, какъвто има на разположение Москва, се е съсредоточила върху създаването на безпилотни самолети с голям обсег, които да поразяват цели дълбоко в Русия. Руският блогър заяви, че изтребителят е бил ударен от шрапнел и в момента се оценяват щетите, за да се види дали самолетът може да бъде ремонтиран.

Военният кореспондент на руската държавна новинарска агенция РИА Новости Александър Харченко публикува съобщение, в което не потвърждава директно удара, но осъжда липсата на хангари за защита на военните самолети.

Въпреки че беше рекламиран като руски изтребител от пето поколение, който да съперничи на американския си еквивалент, Су-57 беше засегнат от забавяне на разработката и катастрофа през 2019 година. Според производителя му серийното производство на тежкия изтребител е започнало през 2022 година./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase