Снимка: БТА
fallback

Европа отбелязва 70 години от края на Втората световна война. С тържествени събития и двуминутно мълчание европейските лидери ще почетат паметта на загиналите.

Във Великобритания 200 фара ще бъдат запалени, а Бъкингамският дворец за първи път от 1939 година ще бъде осветен.

Европейските лидери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун снощи се събраха в Гданск, за да отбележат съюзническата победа над нацистка Германия. Лидерите поставиха акцент върху бъдещето на Европа след Втората световна война.

Украинският президент Петро Порошенко призова да не се повтаря историята. Той подчерта, че всеки ден умират украински военнослужещи, въпреки прекратяването на огъня в бившата съветска република.

Руският президент Владимир Путин пък използва годишнината, за да привлече патриотизъм и враждебност по отношение на Украйна и заяви, че вижда опитите на много страни да пренапишат историята.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да се сложи край на продължаващите конфликти и убийства на хора. 70 години след края на Втората световна война съдбата на 1,3 милиона души, изчезнали безследно през Втората световна война, остава неизвестна.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

ukraininform

преди 8 години

До 1234------------------Нормалните хора по света не ходят да честват победа над агресор от преди 70 години във държава,която е окупирала голяма част от територията на съседа си и същия такъв агресор като този който уж е победила па макар и заедно с още 26 държави с население милиард и половина.

36

ukraininform

преди 8 години

Това е защото германския президент е германец,а германците са се били с руснаците,а нашия си е българин ,а българите не са се били с руснаците.Освен 1916,когато генерал Колев ги намачка в Добруджа.

35

1234

преди 8 години

Нормалните хора по света празнуват края на Втората Световна Война на 09-ти май, заедно с главната страна-победител: Русия.

fallback