Снимка: Reuters, архив
fallback

Броят на загиналите при разрушителното земетресение в Непал в събота надхвърли 3200, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на най-новите данни на властите.

До момента е потвърдена смъртта на 3218 души. 6538 човека са били ранени.

Oще по темата
Предишните данни бяха за близо 2500 загинали.

Трусът е взел около 90 жертви в съседни страни като Китай и Индия.

Това е най-смъртоносното земетресение в Непал от 81 години.

Междувременно стана ясно, че Световната здравна организация (СЗО) е доставила в Непал медицински материали за 40 000 души след разрушителното земетресение в събота, предаде ТАСС, като се позова на заместник-генералния секретар на ООН за хуманитарната помощ Валъри Еймъс.

Близо 1 милион деца в хималайската страна се нуждаят от помощ, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес. УНИЦЕФ съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду.

Спасителни и логистични екипи на Световната програма на ООН по прехраната вече са пристигнали в непалската столица. Редица международни благотворителни организации съобщиха, че ще доставят хуманитарна помощ в пострадалата страна.

Швеция също ще изпрати хуманитарна помощ. Скандинавската държава ще предостави 13 милиона крони (1,5 милиона долара) помощ за преодоляване на последиците от разрушителното земетресение в Непал, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на министерството на външните работи.

69 шведски спасители ще отпътуват днес за хималайската страна. С тях ще бъде изпратено и специална техника.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Малко хора знаят за варварските традиции на непалците да убиват 250 000 животни на религиозен празник понеже боговете щели да им опростят греховете! Отсичат им главите с огромни ножове като ятагани, даже на кучетата си и в това участват с радост жени и деца! Като на игра! Дано този земетръс ги научи да уважават повече живота. Нищо не е случайно, всичко е заслужено.

7

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 8В Катманду са кацнали два самолета Ил-76 с руски спасители и специална техника. Ще ги последват самолети с хуманитарна помощ от Русия за Непал.

6

Анонимен

преди 9 години

Русия винаги "помага" ... "помогна" в Oсетия, помогна в Чечня, помогна в Донбас ...

fallback