Снимка БТА

По официални, но все още неокончателни данни броят на жертвите от земетресението в Непал е надхвърлил 2350 души, съобщи непалското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.

Говорителят на министерството Лаксми Дакал заяви, че е потвърдена смъртта на 2352 души в Непал. Очаква се броят на загиналите да нарасне допълнително, тъй като десетки души продължават да са в неизвестност или са тежко ранени, отбелязва ДПА.

Още по темата

При вчерашното земетресение с магнитуд 7,9 са пострадали и 3770 жители на страната. Това са данни, съобщени днес от китайските спасители, пристигнали там, предаде ТАСС.

Днес в Непал продължават подземни трусове с магнитуд от 4 до 6,9, информира индийската метеорологическа служба. Трусове се усещат също в североизточните щати на Индия, в Мианма и Бангладеш. Индийският премиер Нарендра Моди свика на спешно съвещание представители на вътрешното министерство, агенцията по извънредните ситуации и въоръжените сили. Делхи спря за няколко часа хуманитарните полети за Непал.

Русия изпраща в Непал два самолета със спасители, за да помагат в ликвидирането на последиците от земетресението, съобщи Владимир Степанов, зам.-министър на извънредните ситуации. Първата група експерти, придружаващи спасителите, ще включва лекари и психолози, също и специалисти с необходимото оборудване за изследване на пострадали сгради. После министерството ще изпрати в Непал още два самолета, които се очаква да доставят в региона и мобилна болница.

Франция изпрати в Катманду 11 спасители и лекари, а също така медикаменти и служебни кучета, обучени да търсят хора, затрупани под развалини. Това съобщи днес външният министър Лоран Фабиюс. В най-близко време Париж ще изпрати в региона и други експерти и товари с оглед нуждите, за които съобщят непалските власти и неправителствените организации в страната, увери той.

По данни на френското външно министерство в Непал се намират голям брой френски граждани - постоянни заселници, туристи и алпинисти. От момента на първия подземен трус в събота кризисният щаб на ведомството е получил вече над 7000 запитвания от техни роднини и близки. До момента няма данни за жертви сред френските граждани в Непал, се казва в информацията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase