Патриарх Карекин II. Снимка: архив, Reuters

Арменската апостолическа църква ще канонизира днес като мъченици арменците, убити в Османската империя по време на Първата световна война.

Отсега нататък 24 април ще бъде отбелязван сред арменците като "Ден в памет на мъчениците, паднали по време на геноцида над арменци за вярата и отечеството".

Церемонията ще се състои на открит олтар и ще бъде водена от главата на Арменската апостолическа църква - Върховния патриарх Карекин II. Церемонията ще бъде излъчвана пряко в някои арменски църкви в България и в държави, където има арменски общности, съобщи БНР.

Турция приема, че много арменски християни са загинали по време на Първата световна война, но отрича твърдението на Армения, че до 1,5 милиона са били убити и че става дума за геноцид.

Междувременно президентът на Армения Серж Саркисян каза, че е готов да нормализира отношенията на страната си с Турция, че не би трябвало да има предварителни условия за подновяване на мирния процес и че няма да настоява турците да приемат, че са извършили геноцид, съобщи Ройтерс.

Русия от своя страна се обяви срещу всякакви прояви на геноцид и призовава световната общност да им се противопоставя. "Позицията на Русия е била и продължава да е обективна и последователна: не може да има оправдания за масово унищожение по национален признак", отбеляза руският президент Владимир Путин в приветствието си към участниците в днешната възпоменателна вечер в Москва "Свят без геноцид", предаде ТАСС. "Международната общност е призвана да направи всичко, за да не се повторят никога и никъде подобни злодеяния", подчерта Путин, като напомни, че 24 април ще се отбелязва тъжната годишнина, свързана с геноцида срещу арменския народ - "едно от най-страшните и драматични събития в историята на човечеството".

Стана ясно също така, че и САЩ ще се опитат да помирят Турция и Армения. Това ще стане утре, когато е годишнината от масовите убийства на арменци през 1915 година.

Възнамеряваме да използваме повода, за да обърнем внимание на ужасните събития от 1915 година и да призовем към пълно, честно и справедливо признание на фактите от всяка от двете страни, обявиха от Белия дом.

По-късно днес президентът Барак Обама ще почете паметта на жертвите в изявление.

Австрийският парламент прие снощи декларация, в която определи убийствата на арменци от османските турци през 1915 година като геноцид. Турция реагира гневно и обяви, че австрийският парламент няма нито правото, нито компетентността да обвинява турската държава в престъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase