Снимка: Reuters

Германските власти арестуваха 350 души на днешния протест във Франкфурт, където Европейската централна банка (ЕЦБ) открива официално новата си централа, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

При сблъсъците с протестиращите са пострадали 88 служители на реда, блокирано е движението на обществения транспорт в центъра, допълва ТАСС.

Още по темата
Организаторите на проявата, насочена срещу икономиите и капитализма, обявиха, че 10 000 демонстранти са излезли по улиците, за да се включат в протеста, преминаващ с хвърляне на камъни и подпалване на полицейски коли. Пострадалите коли са най-малко четири според информация на АП. Сградата на ЕЦБ от снощи е оградена с барикади и бодлива тел.

Очаква се броят на протестиращите да достигне 13 000, посочва ТАСС.

Организаторите от движението "Блокюпай" искаха да предизвикат максимален хаос преди церемонията по откриването, насочвайки вниманието към ролята на франкфуртската институция в налагането на мерки за икономии в цялата еврозона и насърчаването на капиталистическата система.

Вълната от насилие при протеста накара транспортните власти във Франкфурт да спрат трамваите в централната част на града, като много от служителите на ЕЦБ днес работят от домовете си, информира ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase