Снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН прие внесена от Русия резолюция в подкрепа на приетото с посредничеството на Европа мирно споразумение от Минск за Украйна. Съветът призова всички страни в конфликта да приложат споразуменията и да прекратят бойните действия.

Съветът за сигурност на ООН потвърждава зачитането си на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и изразява дълбоката си загриженост от трагичните събития и насилието в източните региони на страната. Резолюцията беше приета малко след като Съветът за сигурност публикува в пресата изявление, призоваваща всички страни в конфликта в Украйна да спрат бойните действия, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

15-те страни членки на Съвета призовават воюващите и да улеснят достъпа на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която да следи за изпълнението на мирното споразумение, предаде Франс прес. Съветът за сигурност подчерта, че жертви на сблъсъците в Дебалцево са станали много мирни граждани, въпреки обявеното на 15 февруари примирие, подчертава ТАСС.

Москва иска от Киев да започне диалог със сепаратистите в Източна Украйна, заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Чуркин отхвърли обвиненията на Киев и Запада за руска намеса в украинската криза. "Вие все не успявате да започнете диалог, затова и ви казваме: давайте, започнете диалог с представителите на източните части на Украйна. А вие ни казвате, че ви се месим. След това ни питат "А те, жителите на източните части, какво искат?" Ние казваме: те искат федерализация. Започнете диалог", обясни руският дипломат.

Чуркин обвини украинските власти и че са забранили на своите войници в Дебалцеве да сложат оръжие. "Киев можеше да постъпи благородно, когато сключваше споразумението на 12 февруари, и да позволи на своите войници, попаднали в обкръжение в Дебалцево, да запазят живота си. А те първо отричаха, че има обкръжение а след това започнаха да дават заповеди, забраняващи да се сложи оръжие", заяви руският дипломат.

Сергеев от своя страна заяви, че проруските сепаратисти нападат град Дебалцево, докато украинските военни не оказват сериозна съпротива заради обявения режим на прекратяване на огъня.

Ситуацията в Дебалцево е изключително напрегната. От 15 февруари до сутринта на 17 февруари в резултат на обстрела на украинските позиции са загинали 11 украински военни, а 36 са ранени. Украинските военни не използват оръжие, ако не са пряко нападнати, подчерта Сергеев. Той подчерта, че лидер на сепаратистите е заплашвал открито да избие всички защитници на Дебалцево, ако не сложат оръжие, а след това да тръгне на запад и да превземе Харков, пише БТА.

Руската подкрепа за мирното споразумение остава на хартия, заяви Сергеев, цитиран от ДПА. "Това, което се случва в реалността, е точно обратното", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase