Снимка: Ройтерс, архив

Два месеца след последните си санкции, насочени срещу руските интереси в петролния и газовия сектор, Канада отново се насочи срещу руската икономика със санкции срещу "Роснефт".

Потърпевши от новите санкции ще бъдат и батальоните на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск, както и политическите им организации. Общо в канадския списък за санкции са добавени 11 руснаци и 26 украински проруски сепаратисти. Сред получилите забрани за пътувания в Канада са министрите на самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Донецк и Луганск.

Сред руснаците са народният артист на СССР Йосиф Кобзон и Анатолий Антонов, руски заместник министър на отбраната.

Освен "Роснефт" в руската част на списъка е и общественото движение "Новорусия".

Правителството на Канада остава решено да стои на страната на украинския народ срещу продължаващата военна агресия на Русия, се казва в изявление на канадския премиер Стивън Харпър.

Той подчертава, че мерките са взети в отговор на поредица тежки актове на агресия, извършени от подкрепяните от Русия екстремисти. Ако мирното споразумение от Минск се провали, Канада е решена да наложи нови санкции.

Канада признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и няма да признае никога незаконната руска окупация на която и да е част от страната./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase