Петро Порошенко. Снимка: Reuters
fallback

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че Украйна е изтеглила по-голямата част от войските си от източния украински град Дебалцево, предаде Асошиейтед прес.

Армията е изтеглила 80 процента от войските си от града и още две колони военни предстои да го напуснат, написа Порошенко в акаунта си в Туитър. Той отхвърли твърденията на проруските сепаратисти, че украинците са били обкръжени и каза, че войските напускат Дебалцево със своите оръжия и боеприпаси.

"Дебалцево беше под наш контрол. Той никога не е бил обкръжаван. Нашите войски са го напуснали организирано. Това напускане беше планирано", заяви Порошенко малко по-късно пред журналисти на летището в Киев, откъдето отпътува за Източна Украйна, за да стисне ръцете на войниците, отблъснати от Дебалцево.

Oще по темата

Президентът уточни, че само 30 украински военни от общо 2000 са били ранени въпреки артилерийския обстрел в Дебалцево, предаде Франс прес.

ЕС осъди проруските сепаратисти за това, че са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

"Русия и сепаратистите трябва незабавно и изцяло да приложат Минските споразумения, като се започне от спазването на прекратяването на огъня и изтеглянето на всички тежки оръжия", заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

Германия също осъди нарушаването на прекратяването на огъня и офанзивата на проруските сепаратисти за превземане на Дебалцево, предаде Ройтерс.

Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че е имало масово нарушаване на прекратяването на огъня, влязло в сила през уикенда и добави, че атаката срещу Дебалцево "поставя под сериозно напрежение Минските договорености, както и надеждите за мир в Източна Украйна като цяло", предаде Асошиейтед прес.

Зайберт обаче каза, че не може да даде категоричен отговор на въпроса дали споразумението от Минск се е провалило.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

166

Спас

преди 9 години

Цитат:"О трофеях любезно оставленных ВСУ для ВСН в Дебальцевском котлеПоступают первые сообщения: более 80 танков, 50 артсистем калибра 122 и 152 мм, 15 установок Град, 500 тонн артиллерийских боеприпасов, не поддающееся пока учету количество стрелкового оружия и амуниции." ТОВА СПОРЕД МЕН Е ВЪОРЪЖЕНИЕТО НА ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ!!!!! ПЪЛЕН КРАХ!!! ДА БЛАГОДАРИМ НА ПОТРОШЕНКО ЗА МЪДРАТА ТАКТИКА НА ИЗТЕГЛЯНЕ!!! ОЩЕ ЕДНО ТАКОВА ИЗТЕГЛЯНЕ И ОПЪЛЧЕНЦИТЕ СВОБОДНО ЩЕ СТИГНАТ ДО ЛВОВ!:)

165

Спас

преди 9 години

Маааааале какво измъкване гледам днес из нормалните честни сайтове??????? Цялото поле около Д'Ебалцево е осеяно с трупове и овъглена техника!!!!!! Потрошенко е приложил страшен тактико стратегическо гениален план!!!!!!!!!! 3000-3500 жертви!!!!!!... в резултат на заемането на нови стратегически, гъвкави позиции на фронтовата линия!!!!!!:))))))))))))))))

164

Анонимен

преди 9 години

Само "80% от украинските войски са се изтеглили от Дебалцево", защото останалите 20% руснаците ги оставят, за да има работна ръка за разчистването на руините след бомбардировките на жилищните райони в градовете и селата. Както се казва - който, каквото си е надробил - да си го сърба!

fallback