Снимка: архив, БТА

Украинските сили са започнали да се изтеглят от стратегическия град Дебалцево, който е обкръжен от проруските сепаратисти, съобщи депутат от парламента в Киев, който оглавява доброволчески батальон в боевете в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Изтеглянето на украинските войски от Дебалцево се осъществява по план и организирано, съобщи във Facebook командирът на батальона „Донбас“, депутатът от Върховната рада Семьон Семьонченко.

Още по темата

„Всичките приказки за контрол на Логвиново се оказаха приказки – тиквата не се превърна в каляска. Пътят Дебалцево – Артьомовск не се контролира от нас точно заради Логвиново. Другите пътища са плътно държани от Националната гвардия, Донбас и украинските въоръжени сили“, пише Семьонченко. По думите му „противникът се стреми да отреже тези пътища и да попречи на изтеглянето на групировката“.

Междувременно, ръководителят на администрацията на президента на самопровъзгласилата се Донецка народна република Максим Лешченко заяви, цитиран от РИА Новости, че украинските командири са напуснали Дебалцево.

„Сега в Дебалцево продължава прочистването, украинските войски са деморализирани, командирите си заминаха оттам, мобилна връзка практически няма, тъй като са взривени кулите за връзка“, каза той.

Лешченко съобщи още, че украинските войници в Дебалцево масово предават оръжието си. „В Дебалцево върви масово предаване на оръжието от страна на силовиците от украинската армия. Тези хора са стотици“, каза Лешченко.

Президентът на Русия Владимир Путин призова снощи при посещението си в Унгария да бъде спасен животът на хората в „котела“ в Дебалцево и да не се влошават отношенията между Киев и Донбас. Той призова украинските власти, ако не заповядат на блокираните там войници да сложат оръжие, то поне да не ги наказват за това. Както посочва Ройтерс, Западът обвинява Путин, че контролира действията на сепаратистите, подкрепяйки ги с оръжие и хора.

„По цялата линия на съприкосновение е повече или по-малко тихо. Проблемът, свързан с обкръжената групировка, трябва да бъде приключен. Нашата обща задача е да бъде спасен животът на хората, оказали се в този „котел“ и тази язва да не влошава отношенията между официалните власти и опълчението в Донбас“, заяви Путин в Будапеща.

По адрес на Украйна той добави: „Естествено, да губиш винаги е лошо, естествено, това винаги е проблем за губещите, особено ако губиш от вчерашни миньори или вчерашни трактористи. Но животът си е живот, той ще продължи и смятам за ненужно  да се зацикля на това“, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase