Снимка: архив, Reuters
fallback

Изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна няма да започне, както беше предвидено, днес. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в продължаване на нападенията и обстрела.

Украинската армия няма как да започне днес изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна, тъй като проруските бунтовници продължават нападенията си, заяви пред Франс прес украински военен говорител.

"За момента и дума не може да става за изтегляне на тежките въоръжения. Как да изтеглим оръжията, щом бунтовниците се опитват да ни атакуват с танкове и постоянно стрелят по нас?", каза Владислав Селезньов.

Най-малко петима войници са убити в Източна Украйна, откакто вчера влезе в сила спирането на огъня, договорено на 12 февруари в Минск, съобщи Киев.

Oще по темата

Денонощие и половина след това продължават ожесточените битки край стратегическия град Дебалцево, където са разположени хиляди украински войници, застрашени от обкръжаване, посочва АФП. В стремеж да завладеят този важен жп възел сепаратистите "не спазват спирането на огъня" и за денонощие са стреляли 88 пъти срещу Дебалцево и съседни села, заяви днес друг украински военен говорител.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна няма да изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия, докато силите на Киев не спрат да обстрелват летището в Донецк и околните територии. Това заяви от своя страна  заместник-командващият силите на отцепниците в района Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

Според Минския меморандум бойната техника може да се изтегли при известни условия, включително след пълно спиране на огъня.

Ако украинските въоръжени сили не спрат обстрелите, с които нарушават Минските споразумения, "опълчението на ДНР няма да изтегли своите въоръжения", цитира изявление на Басурин Донецката осведомителна агенция.

По-рано тя съобщи, че журналисти, пристигнали заедно с Басурин на Донецкото летище, станали очевидци на обстрел откъм позициите на Киев.

Басурин заяви на видеопресконференция, че правителството цяла нощ е обстрелвало с артилерия град Горловка, контролиран от бунтовниците, предаде Асошиейтед прес.

Киевските сили са концентрирали тежка техника край фронтовата линия, за да провокират сепаратистите, и са изпратили там журналисти, "за да разкажат, че нарушаваме Минските договорености", цитира ТАСС думи на Басурин.

Според Денис Пушилин - пратеник на ДНР в контактната група за Украйна, по сепаратистите стрелят подразделения, заявили, че не се подчиняват на Киев. Пушилин подчерта пред "Руската служба за новини", че отцепническите сили нямат намерение първи да откриват огън.

Украинската радикална групировка "Десен сектор", определена за екстремистка в Русия, отказа да признае мирните договорености от Минск. Според нейния лидер Дмитро Ярош два нейни батальона се бият срещу сепаратистите край град Дебалцево и са постигнали "сериозни военни резултати", посочва АФП, цитирана от БТА.

Според Пушилин в противоречие с Минските договорености Киев ограничава достъпа на храни в ДНР и подлага региона на "икономическа блокада". На КПП-тата има "огромни опашки от камиони с хранителни продукти", заяви Пушилин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Наблюдаващ

преди 9 години

Колко неутрално заглавие. А всъщност тези, които НЕ искат да спазваттази част от споразумението са именно украинската армия. "Взаимни обвинения". Дрън-дрън.Ако беше проблемът в опълченците, щяхте да вдигнете олелия до небето.Укропите отиват в изоставено село, настаняват артилерия, стрелят по Донецк или Горловка, опълченците стрелят обратно по установките им (т.е. по селото) и онези докарват куклените си журналисти да документират разрушения и "нарушението на примирието".

14

Анонимен

преди 9 години

Киев са доказали че не може да им се вярва....Каво обявено от Киев е било истина последната година?

13

ХА,ХА

преди 9 години

тЕ СА В ПЛЕН И ИСКАТ ДА СИ ИЗЛЯЗАТ ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО С ОРЪЖИЕТО.кАКВО ПРАВИТЕ ТАМ,КОЙ ВИ Е ВИКЪЛ.СТИГА С ТЕЗИ СЕПАРАТИСТИ,ХОРАТА СИ БРАНЯТ ЗЕМЯТА ОТ ФАШАГИТЕ,КОИТО ИСКАТ ДА ГИ КУПЯТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ,КАТО УНАС И ДА ГИ ЯХАТ ЦЯЛ ЖИВОТ .Я ДА ВИДИМ КОЙ Е В ТОЗИ КОТЕЛ,ЗАЩО СЕ БЪРЗАШЕ ТОЛКОВА ОТ НЯКОИ ДА СКЛЮЧАТ МИРЕН ДОГОВОР.ЗНАЧИ НЕЩО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ,ИЛИ УКРАЙНА ЩЕ Я НЯМА,А.КАКВО СТАВА,ПОЗИЦИИ,КРЪВ СЕ ЛЕЕ, А СЕГА МЕ ПУСНИ,АЙДЕ,ВИЕ ЗА БАЛАМИ НИ ВЗЕМАТЕ.

fallback