Снимка: Reuters, архив

Словашките консерватори вероятно няма да успеят да затвърдят забраната за хомосексуалните бракове и осиновяванията на деца след произведения вчера референдум. Това предаде Ройтерс, като се позова на частични резултати.

Причината за неуспеха на консерваторите е провала на референдума. По официални данни след преброяването на гласовете от 50,5 процента от избирателните райони в централноевропейската страна активността е била едва 19,28 процента, което е далеч от законовия праг и под очакванията.

На избирателите бяха зададени три въпроса. Те трябваше да отговорят съгласни ли са с определянето на семейството като „съюз между един мъж и една жена“, съгласни ли са „с практиката на осиновяване на деца от дойки или група лица от един пол“ и съгласни ли са „училищата да не могат да настояват за участието на деца в часовете за сексуално поведение или евтаназия, ако родителите им не са съгласни със съдържанието на обучението“?

В Словакия не са разрешени хомосексуалните бракове и граждански съюзи, нито осиновяванията от еднополови двойки.

Гражданското консервативно движение, което подкрепи референдума, целеше чрез вота на народа да бъдат засилени тези забрани, за да стане по-трудно да се променя съществуващото законодателство в бъдеще, отбелязва Ройтерс.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase