Снимка: Pixabay

В навечерието на дебата между бивш и настоящ президент на САЩ, хвърляме поглед как и къде започва всичко.

Чикаго, 1960 година - тогава се провежда първият телевизионен дебат между републиканеца Ричард Никсън и демократа Джон Кенеди. Моментът е исторически не само за президентските избори, но и за историята на Щатите. Републиканците залагат на Никсън - вицепрезидент на Айзенхауер, докато демократите подкрепят “златното момче” Джон Кенеди. ТВ-дебатът е толкова успешен, че след средата на 70-те години дебатите между кандидатите на двете големи партии стават част от политическата традиция в Щатите.

Към момента на първия дебат Никсън води в социологиите. Той е влиятелен, с богат управленски опит и в родната си Калифорния, и като вицепрезидент на Айзенхауер, който е един от най-обичаните президенти в историята на САЩ. Кенеди от другата страна е обичан от своите, но нито е на опита, нито на влиянието на Никсън. Според много анализатори предстоят едни лесни избори за Никсън. Но поради набирането на популярност на телевизията към онзи момент, се стига до решението да се проведат серия от дебати между кандидатите, за да може нацията да избере своя човек. Дълбокият глас на Никсън му дава предимство в радиото, но по телевизията нещата стоят по различен начин.

Никсън се готви неуморно за дебата, пише още "Труд”. Кенеди предпочита да си почива, за да може да изглежда свеж. Никсън отказва да бъде гримиран преди ефир, за разлика от обилния грим на Кенеди. Поради силните светлини и липсата на грим към средата на дебата Никсън се поти обилно, изглежда блед и недоспал. От другата страна Кенеди е бодър, чаровен, активен и излъчва ведрина. Вече никой не слуша кой от двамата е по-подготвен, всички гледат кой изглежда по-годен за Белия дом.

В крайна сметка резултатът от избора е ясен. Кенеди печели с малко, а според мнозина не без помощта на чикагската мафия, която по редица исторически сведения води избиратели с бухалките до урните, с което Кенеди печели Илинойс, а от там и целия вот.

Иначе казано - дебатът е важна стъпка към изборите, но определено не предрича кой ще бъде новият президент. Но дебатът определено дава предимство и комфорт. Дебатът има заряд да промени нагласите на избирателите или най-малкото да наклонят везните достатъчно, особено в избори, които са на кантар.

Какво трябва да знаем за предстоящия дебат Байдън-Тръмп?

Дебатът определено ще се проследи с голям интерес и отсега е определян като важен в най-новата американска история. Дебатът между Байдън и Тръмп ще се проведе по CNN. За мнозина този дебат сякаш е лека препратка към онзи дебат през 60-те години, когато Кенеди “размазва” Никсън.

Първо и важно нещо, което трябва да се уточни е, че дебатът ще се състои съгласно всички искания на кампанията на Байдън. Фактически от екипа на Тръмп са се съгласили на всичко и при всички условия, а те не са малко. Байдън е искал дебат по CNN - на своя територия. Водещите са откровено про-Байдън настроени и са имали множество спорни и критични нападки към Тръмп през годините.

Второ - Байдън е искал дебат без публика, за да е сигурен, че няма привържениците на Тръмп да му пречат в дебата. Също така по правилата на дебата, ако кандидат говори без да му е дадена думата, микрофонът му ще бъде изключван. С други думи Тръмп ще е лишен от легендарната си тактика по време на дебат да подхвърля ключови кратки атаки, докато опонента му говори.

От екипа на Байдън правят всичко възможно по силите си, за да “затворят устата” на Тръмп.

Трето -  Байдън има паническа нужда да победи на този дебат. И то разгромно. При равно представяне между двамата, победителят ще е Тръмп. Причината за това е, че ако изборите са днес по всяка вероятност Байдън ще ги загуби. Всички социологии дават мощни индикации, че Тръмп би победил Байдън категорично. Единственият начин този тренд да се обърне е Байдън да инкасира разгромна победа в дебата.

На Байдън ще му бъде изключително трудно да спечели, особено като виждаме в какво състояние се намира в последно време. Опитите на Белия дом да замаскира и потуши “гафовете” на настоящия президент стават все по-трудни, а Байдън изглежда все по-изтощен и неориентиран. Това определено е неговата ахилесова пита.

В този ред на мисли - кое е слабото място на Тръмп?

Присъдата на Тръмп може би е най-големият му бич, а Байдън може и да се възползва от това по време на дебата. Тръмп също трябва да е внимателен, защото и водещите на дебата, и Байдън ще се опитат да завъртят разговора не само около неговата “присъда” в Ню Йорк, а и около събитията от 6-ти януари в Капитолия. Ако Тръмп клъвне на тази стръв и остави разговора да се върти около това, то Байдън има шанс да спечели дебата.

Но ако Тръмп не им позволи да фетишизират тези теми и върне топката към провала на Байдън в икономиката, емиграцията и външната политика, то той ще спечели този важен мач. При всички положения предстои един важен дебат, който има заряда да размести пластовете за предстоящия вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase